author footer link can be edited or disabled only in full version

Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo dienai

    Mokiniai nuotolinių etikos pamokų metu kalbėjosi apie šią svarbią tautai datą, demonstravo savo kūrybiškumą, ruošdami dovanas Lietuvai: vieni piešė, kiti lipdė, dar kiti kepė.... 5-9 klasių mokiniai, kurie dirba mokykloje, padedami soc. Pedagogės Astos  per etikos pamokas ugdėsi pilietiškumo ir kūrybiškumo kompetenciją ir bendromis jėgomis paruošė savo darbelių parodėlę.

    Noriu pasidalinti auklėtinės Egidijos mini rašinėliu, ką jai reiškia Vasario 16-oji.

 Mokytoja Reda

          Vasario -16 oji valstybės šventė

    Dažnas Lietuvos mokinys  mano, kad atkurtos Lietuvos valstybės diena – Kovo 11-oji, tačiau mažai kas žino, jog pirmą kartą Lietuvos valstybė buvo atkurta jau daugiau nei prieš  šimtą metų, kai 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba pareiškė, kad „skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“.

    Vasario -16  mes švenčiame namuose, o kai gyvenau Kaune, eidavau prie Karo  muziejaus. Ši diena yra tautos šventė, nereikia eiti į mokyklą. Dabar šventę minime žiūrėdami per televizorių karių paradą, kaip keliamos vėliavos, šaudo patrankos.  Stebime Katedroje aukojamas mišias, vykstančius

    Močiutė pasakojo, kad anksčiau šią šventę švęsti buvo draudžiama. Mokiniai, iškėlę trispalvę vėliavą,  buvo šalinami iš mokyklos, o tėvai ir mokytojai buvo baudžiami. Mano močiutė irgi buvo nubausta.

    Lietuvos laisvę buvome praradę, bet ją  išsikovojome  1990 metų  kovo 11 dieną.  Žinau, kad prie bažnyčios yra paminklas, skirtas kovotojams,  žuvusiems  kovoje už Lietuvą. Miestelio  parke   prieš porą metų pastatė paminklą žydų tautybės kariui, Volfui Koganui kilusiam iš Balbieriškio, net du kartus apdovanotam   garbingu Vyčio kryžiaus ordinu.  Mes ,visa mokykla , dalyvavome paminklo atidengime. Su būrelio,,Ringutis“ šokėjais šokome Žydų šokį. Visi labai stengėmės, nes dalyvavo daug svečių ir mes norėjome gražiai pagerbti garbaus tautos didvyrio atminimą.             

5 klasės mokinė Egidija