author footer link can be edited or disabled only in full version

Ugdymas karjerai.... Ar žinai kas yra ESO?

    Žmogus, siekiantis rasti sau vietą šiuolaikiniame darbo pasaulyje, turi sugebėti tikslingai veikti kintančioje situacijoje ir gyvenimo tėkmėje „keisti kursą“, atsižvelgdamas į rinkos poreikius bei asmeninės savirealizacijos tikslus. Jam būtinos karjeros kompetencijos, apibrėžiamos kaip nuostatų, žinių, supratimo ir gebėjimų visuma, kuria grįstas asmens savęs bei savo karjeros pažinimas, jos planavimas, valdymas ir derinimas su kitais savo gyvenimo aspektais. Karjeros kompetencijas žmogus ugdosi visą gyvenimą: nuo pirmųjų savęs ir aplinkinio pasaulio pažinimo žingsnių vaikystėje iki ištobulintų profesinių gebėjimų bei karjeros kelio brandžiame amžiuje. Bendriausia karjeros samprata kildinama iš lotyniško žodžio „carraria“, reiškiančio žmogaus gyvenimo kelią, bėgimą, arba iš prancūziško „carriere“, kuriuo įvardijama veikimo dirva, sritis; profesija.  Ugdymo karjerai programos tikslas – sudaryti sąlygas mokiniams ugdytis karjeros kompetencijas, būtinas sėkmingam mokymosi krypties, profesijos  ar darbinės veiklos pasirinkimui, perėjimui iš mokymo aplinkos į darbinę aplinką, tolesnei profesinei raidai ir mokymuisi visą gyvenimą.

    Mūsų mokykloje UK veiklos integruojamos į mokomuosius dalykus, klasės valandėles, popamokinius renginius, išvykas. Siekiame, kad mokymosi ir laisvalaikio veiklose mokiniai taikytų ir tobulintų karjerai svarbiausias bendrąsias kompetencijas, susipažintų su kuo daugiau profesijų, turėtų galimybę susitikti su įvairių specialybių atstovais. Džiaugiamės, kad lapkričio 29 d. mus aplankė buvusi mūsų mokyklos mokinė ESO Verslo klientams skyriaus vadovė Ramunė Malinauskienė.

    „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) – visuomeninis elektros energijos ir dujų tiekėjas, prižiūrintis skirstomuosius tinklus. Įmonė taip pat rūpinasi tinklų gedimais ir naujų klientų prijungimu. ESO valdo valstybės kapitalas „Lietuvos energija“. Visoje Lietuvoje ESO aptarnauja apie 1,6 mln. klientų. Su šia ir kita informacija Ramunė supažindino 5-10 klasių mokinius, mielai atsakė į dominančius klausimus. Po pristatymo surengė viktoriną. Teisingai atsakiusieji gavo puikius prizus – surenkamus robotukus su saulės baterijomis. Integruotos pamokos  metu papildėme savo žinių ir supratimo bagažą ir vienu klaustuku tapo mažiau. Laukiame naujų susitikimų su kitų įmonių atstovais.

Ugdymo karjerai koordinatorė mokytoja Reda