author footer link can be edited or disabled only in full version

Vakaronėje „Čiulba ulba sakalas“

      Žvaigždėmis pasišviesdami kelią,  prieš pat saulės grįžtuvių laukimo pradžią,  pavakaroti į mokyklą rinkosi pradinių klasių mokiniai, vedini  tėvelių, senelių. Į  priešadventinę etnokultūrinę vakaronę  „Čiulba ulba sakalas“ pasimokyti dalintis geru žodžiu, senelių ir prosenelių darbštumu, perduodamu iš kartos į kartą sukvietė mokyklos pradinių klasių mokytojos.

     „Lenk medį,  kol jaunas“- porina lietuvių liaudies patarlė. Tad, mūsų mokyklos pradinukai labai noriai mokosi etnokultūrinių vertybių, ugdydamiesi liaudiškų šokių būrelio „Ringutis“ kolektyve, su mokytojomis besilankydami edukacinėse pamokėlėse Prienų Krašto, Alytaus Kraštotyros, mokyklos muziejuose. Juolab, kad ir klasių bendruomenėse esame turtingi žmonių,  nestokojančių entuziazmo susiburti vieniems pas kitus, pasimokyti darbų, dirbtų senovėje prie balanos ar tirpstančios žvakės,  kai vakarai pradėdavo tamsėti ir ilgėti.  

      Džiugu, kad nepasididžiavo ir su mumis pasibūti atvyko Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas, Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algis Marcinkevičius, mokyklos direktorius Stasys Valančius, mokyklos bičiuliai Mark Potter ir Rita Markovskaja,  Laimutė Dargužienė, poetas Alfonsas Mekionis.

      Visada laukiami  bendradarbiaujantys su mokykla partneriai: Kultūros ir laisvalaikio centro folklorinis ansamblis „Dūmė“, vadovaujamas Daivos Alaveckienės ir Dalės Zagurskienės, miestelio bibliotekininkės Edita Marcinkevičienė, Angelė Kazlauskienė, parapijos „Caritas“ organizacijos atstovai.

       Visus lauktus vakaronės svetelius pasitikdami su duonukės kepalu rankose sveikino vaikučiai šokėjėliai dainorėliai, kuriems pasiruošti vakaronei padėjo mokytojai: Ramutė Švedienė, Gražina Antanavičienė, Aldona Krilavičienė, Danguolė Stanaitienė, Saulius Kondrotas.

        Vakaronę pradėjo mokyklos direktorius Stasys Valančius, linkėdamas niekada nepamiršti savo šeimos vertybių, jas puoselėti.

       Senųjų amatų mokė auksarankiai  tėveliai, močiutės, sveteliai. Amatų užderėjo kaip iš gausybės rago. Rimantas Trakymas pamokė vyriško darbo - pančių vijimo. Medžio drožėjo Alvydo Antanavičiaus  rankose atgijo medžio pliauska, virtusi praktiškai panaudojamu suoliuku. Valė Rudnickienė atsinešė savo  stakleles, audžiančias autentiškai dailias juostas. Mezgimo profesionalė Marina Kalėdienė megzdama virbalais gali kiekvieną aprengti nuo galvos iki kojų. Snaigių karpinių menu, kviečiančiu pasitikti žiemą  dalijosi Inesa Marčiukaitytė. Birutė Mitrulevičienė sekė sakmę apie lino kančios gyvenimą. Birutė Traidarienė  kočiojo baltas  drobeles, “prosijo“ rūbus senoviškai. Laura Seiliuvienė spaudė sūrį, visus įtraukė į sviesto mušimą. Agnė Mitrulevičienė pasakojo šakočio atsiradimo istoriją.   

     Visai mūsų bendruomenei pasijusti viena šeima linkėjo klebonas Remigijus Veprauskas, papuošęs Rasos Charbakienės nupintą Advento vainiką angeliuku, kviečiančiu laukti šv. Kalėdų. Mantas Charbaka surengė adventinę viktoriną.

     Nuo seno žinome, kad „Daina dieną trumpina, daina darbą lengvina“. Tad  vakaronėje lietuvių liaudies melodijomis sielą glostė Balbieriškio KLC folklorinis ansamblis „Dūmė“. O posman sudėtomis mintimis po Balbieriškį viliojo  pakeliauti poetas Alfonsas Mekionis.

     Mokiniai, visą vakarą savo žvitriomis, tarsi sakalo,  akelėmis  tiek  amatų regėję ir daugumą  išmėginę  tikrai suprato lietuvių liaudies patarlės „Ką išmoksi-ant pečių nenešiosi“ prasmę.

    O pasipuošus tautiniais rūbais, dar ir minint Draugo dieną,  smagu kaip niekad buvo su brangiausiais žmonėmis sušokti „Trumpakojį“, „Audėjėlę“, pasisukti rateliu „Gražioj mūsų šeimynėlėj“ ir papročių pasimokyti.  O dar mieliau gauti iš draugo dovanų-šypsenėlę, kurią mokė dovanoti Balbieriškio miestelio bibliotekininkės Edita  ir Angelė.

    Sveteliai vaišinosi  Individualios įmonės savininkės Rūtos Ūsienės ir jos darbščiųjų šeimininkių gardžiaisiais pyragais.

       Visiems visiems organizavusiems vakaronę padėkojo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė bei direktorius Stasys Valančius, įteikdami padėkas ir suvenyrus. O į svečių namus „išskrido“ mokytojos Dainos Kundrotienės drauge su mokiniais gaminti sakalėliai. Šventinę  nuotaiką fotoaparato blykste fiksavo Dovilė Muškietienė, sukuriant šiltą bendruomenišką aplinką talkino ūkvedė Asta Kariniauskienė su visu būriu ūkinės mokyklos dalies  darbuotojų. Muzikos akordais, skaitmeninu fonu  bei įgarsinimu rūpinosi muzikos mokytojas Saulius Kondrotas.

     Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algis Marcinkevičius dėkojo įteikdamas padėkas mokyklos vadovams bei mokytojai Ramutei Švedienei už etnokultūrinių vertybių ugdymą.

   Viliamės, kad vakaronėje  dalyvavusiųjų vienas kito  širdin pasėtas gėris ir įgyta patirtis užaugs dideliu gyvybės medžiu, ant kurio šakų nutūpęs ir sučiulbėjęs sakalas ilgam paliks atminimui savo  plunksną, o ji nei vienam neleis pamiršti  neišsemiamo mūsų tautos etnokultūrinio lobyno. Juo dalinsimės, didžiuosimės, džiaugsimės  turintys, o nuolat prisilietę pasijusime taip, kaip  laukiantys  saulės grįžtuvių...Kalėdų šviesos.  

Gražina Antanavičienė

direktoriaus pavaduotoja ugdymui