author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Kuršmarių vėtrungės ženklai pasakoja...

Ketvirtokai ir jų tėveliai lankėsi Kuršių nerijoje - visų vėjų pagairėje. Mokiniai žavėjosi visų keturių nerijos gyvenviečių - Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės architektūra, medžio ,,nėriniais“ pasipuošusiomis vilomis.  Užkopę ant Parnidžio kopos, marių platybėse matė boluojant ne vieną burlaivį. Stebėjosi,  kaip į uosto vartus tarp grakščių jachtų oriai spraudžiasi sunkią drobinę burę iškėlęs kurėnas.  Kiekvienas kuršininkų laivas marių bangomis išdidžiai nešasi ant pagrindinio stiebo iškeltą karūną- iš medžio lentelės išpjaustinėtą ir nuspalvintą vėtrungę. Jos paskirtis ne tiek rodyti vėjo kryptį, kiek atpažinti burvaltę. Kiekviena vėtrungė - tarsi pasakojimas apie burvaltės savininką ir jo gyvenimą ,,po saule‘‘ . Vėtrungė -  vienintelė laivo puošmena, tačiau kokia prasminga.   

Visi domėjosi Parnidžio kopos aikštelę puošiančiu saulės laikrodžiu. Šis statinys įprasmina ne tik laiko tėkmę, bet ir gamtos stichijų – vėjo, smėlio ir vandens -  dermę  nerijoje. Mokiniai sužinojo, kad jis išpuoštas kalendoriniais runų ženklais- Baltijos šalių kultūrine jungtimi. 2000 m. Kuršių nerija, kaip išskirtinis žmogaus ir gamtos kūrinys, vienas gražiausių ir unikaliausių Europos kraštovaizdžių, įrašytas į UNESCO globojamojo pasaulio paveldo sąrašą.

 Neišdildomą įspūdį paliko jūros liūtų ir  delfinų pasirodymo programa Klaipėdos Jūros muziejaus delfinariume.  Didelę jausmų bangą sukėlė žaidimai Baltijos jūros paplūdimyje, pasivaikščiojimas Palangos miesto Basanavičiaus gatve ir tiltu į jūrą.

Ketvirtos klasės mokytoja Ramutė Švedienė