author footer link can be edited or disabled only in full version

Mažosios Velykėlės

    Pirmas sekmadienis po Velykų – Velykų švenčių užbaiga. Žmonės jį vadina Atvelykiu arba „Mažosiomis vaikų Velykėlėmis“. Pagal lietuvių liaudies tradicijas šią dieną vėl dažomi kiaušiniai, ridenami margučiai, supamasi sūpynėse. Kiaušinius per Atvelykį daužo tik vaikai. Tądien daugiausiai dėmesio skiriama vaikams, todėl Atvelykis kartais vadinamas vaikų Velykėlėmis.

    Balandžio 19 dieną, mūsų mokyklos PUG ir 1-4 klasių mokiniai vyko į edukacinį užsiėmimą „Mažosios Velykėlės“, kuris vyko Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre. Čia visus pasitiko Velykų Bobutė ir šiek tiek supykęs Velykų Zuikis. Visiems buvo labai smalsu sužinoti, kodėl Zuikis buvo piktas. Paaiškėjo, kad Zuikis labai nori linksmybių, dažyti kiaušinius ir kad niekada nesibaigtų šventės. Velykų Bobutė pažadėjo Zuikiui, kad bus ir linksmybių, ir kiaušinius marginsim. Pirmiausia sveikinimo žodį tarė Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas. Tada Velykų Bobutė papasakojo, kokiais būdais galima marginti kiaušinius. Po to visus pakvietė į margučių marginimo kūrybines dirbtuves. Kiekviena klasė turėjo sugalvotais būdais išmarginti jau pagamintus, spalvotus didžiuosius kiaušinius ir juos pristatyti. Kai pieva pasipuošė gražiaisiais margučiais, visi smagiai šokome kartu su mokyklos ritminių šokių grupės „Ritmas“ ir liaudiškų šokių kolektyvo „Ringutis“ šokėjais. Po to vyko linksmoji estafetė, kurią laimėjo draugystė. Daugiausiai džiaugsmo vaikams suteikė margučių ridenimo varžybos. Velykų Bobutė laimėtojams įteikė dovanėlę. Šventės pabaigoje Velykų Zuikis visiems padėkojo už pasirodymus, gražius darbus, ir kad panaikino jo pyktį, pakėlė jam nuotaiką. Už tai kiekvienai klasei įteikė po saldžių dovanėlių krepšelį. Dabar Zuikis su džiaugsmu lauks kitų Velykų. 

    Džiaugiamės, kad puoselėjant mūsų senolių velykinius papročius ir tradicijas, šis renginys kiekvienam  padovanojo šventišką nuotaiką. Smagu, kad ir šiandien gyva mūsų senolių išmintis, kuri perduodama iš kartos į kartą, iš lūpų į lūpas!

 Mokytoja Daiva