author footer link can be edited or disabled only in full version

Netradicinė pamoka Rumšiškių lietuvos liaudies buities muziejuje

    Sulaukus šiltesnių orų, gegužės 18 d. mūsų mokyklos 7-9 klasių mokiniai, nusprendė pamokas praleisti netradicinėse erdvėse. Lydimi socialinės pedagogės Astos Marcinkevičienės išvykome į Rumšiškes.  Netradicinės pamokos tikslas buvo supažindinti mokinius su visų Lietuvos regionų: Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos valstiečių bei miestelėnų buitimi, darbais, tradicijomis.

    Rumšiškių lietuvos liaudies buities muziejus – vienas didžiausių pagal užimamą plotą (195 ha) bei nekilnojamų eksponatų skaičių muziejų po atviru dangumi Europoje. Tai vienintelis etnografijos rūšies muziejus Lietuvoje, pristatantis sumažintą visų etnografinių Lietuvos regionų ir miestelio atspindį. Atskiras sektorius skirtas Lietuvos gyventojų tremties ir pasipriešinimo atminimui: pastatyta jurta (žeminukė), tremties vagonas, partizanų slėptuvė (bunkeris), paminklai.  Muziejuje stovintys unikalūs Aristavėlės dvaro rūmai – vertingas baroko laikotarpio medinės architektūros pavyzdys. Lietuvos liaudies buities muziejaus išskirtinumas europiniame kontekste – demonstruojamos žemės įdirbimo sistemos ir gyvenviečių vystymosi raida.

    Apsilankymo muziejuje metu, mokiniai dalyvavo orientaciniame žaidimae „Paieškomas kontrabandistas“. Jo metu apimama  muziejaus miestelio ir Suvalkijos sektoriaus teritorija. Žaidimo metu yra nusikeliama į tarpukario laikotarpį. Gavę 1930 m. spaudą imituojantį laikraštuką, ir vadovaudamiesi jame užkoduotomis užuominomis,  žaidėjai turi  išsiaiškinti, kuris miestelio ar kaimo gyventojas slepia kontrabandą. Išsiaiškinę  ir įdavę kontrabandistą valsčiaus viršaičiui gavome ,,Liūdymą“, kuriuo reiškiamas dėkingumas išaiškinus ilgai paieškomą kontrabandistą.

    Įdomios gyvenimiškos pamokos ir patirtys vieniems sekėsi geriau, kitiems prasčiau, kaip ir kasdieniniame gyvenime, tačiau supratome, kad bet kurioje situacijoje labai svarbios žinios, jų praktinis pritaikymas, greita orientacija, loginis mąstymas ir gebėjimas išlikti draugiškais, mokėti dalintis.

                                                                 Socialinė pedagogė Asta