author footer link can be edited or disabled only in full version

Ar lengva ūkininkauti?

    Gražų ir saulėtą pirmadienio rytą, 2 klasės mokiniai išvyko į klasės draugo Ąžuolo tėvų Rasos ir Lino Zygmantų ūkį. Ten vyko pasaulio pažinimo pamoka, kurios metu norėjome susipažinti su ūkininko profesija, jo darbais, sužinoti, kokia žemės ūkio technika naudojasi.

    Pirmiausia aplankėme veršelių fermą. Čia auginama daugiau kaip 100 veršelių. Jie mielai leidosi mokinių glostomi. Ūkininkė Rasa pasakojo, kad priežiūros darbus lengvina įsigyta speciali technika. Toliau užsukome į grūdų sandėlį. Ten mokiniams pavyko atpažinti kviečio grūdus. Taip pat sužinojo, kad grūdai sumalami ir naudojami gyvulių pašarui pagaminti. Keliaudami į kitą pastatą, laukuose pamatėme aptvertą teritoriją. Joje ganėsi jaunos telyčios. Apžiūrėję jas pamatėme, kad vienos su ragais, kitos be ragų. Ūkio šeimininkė paaiškino, jog tai priklauso nuo veislės. Toliau vykome į karvių fermą. Ten laikoma 80 karvių. Ąžuolo mama papasakojo, kaip jos yra melžiamos, kokiais prietaisais naudojasi. Toliau mus pasitiko ūkininkas Linas, kuris supažindino su ūkyje naudojama technika. Tai ir traktoriai, ir kombainai, ir įvairūs padargai. Jie labai palengvina visą darbą. Smagu buvo ir berniukams, ir mergaitėms pasėdėti prie traktoriaus vairo, įlipti į kombainą ir nors trumpam pasijusti ūkininku.

    Išvykos pabaigoje, paklausus, ar lengva ūkininkauti, ir Ąžuolas, ir jo tėveliai tvirtino, jog sunku. Kadangi reikia anksti keltis, vėlai gultis, daug dirbti, rūpintis gyvuliais, nėra laiko net atostogoms. Tačiau tėveliai džiaugėsi, kad Ąžuolas yra didelis pagalbininkas dirbant įvairius ūkio darbus. Žinome, jog ūkiai skirstomi į grupes, pagal tai, kas juose auginama. Padarėme išvadą, jog Rasos ir Lino Zygmantų ūkis yra mišrus. Kadangi čia auginami ir gyvuliai, ir įvairūs javai.   

    Labai dėkojame Ąžuolui, Rasai ir Linui Zygmantams, kad mus ne tik priėmė į savo ūkį, viską aprodė ir papasakojo, bet dar ir visą krepšį lauktuvių įteikė. Taip pat dėkojame mokyklos direktoriui, už suteiktą galimybę pamokas vesti netradicinėje aplinkoje.

 Mokytoja Daiva