author footer link can be edited or disabled only in full version

Lietuvių kalba tarp mūsų ir su mumis

     Jau šeštą kartą visoje Lietuvoje ir užsienyje šiais metais vyksta Lietuvių kalbos dienos. Šių dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje. Atsižvelgiant į pandeminę situaciją šalyje, Lietuvių kalbos dienos 2021 metais organizuojamos  vasario – gegužės mėnesiais. Kiekvienais metais šie renginiai paprastai vykdavo vasario 16 – kovo 11 dienomis. Lietuvių kalbos dienos pirmą kartą buvo surengtos dar 2016 m. Mūsų mokyklos bendruomenė yra aktyviai įsitraukusi ir kiekvienais metais organizuoja veiklas, skirtas šioms dienoms paminėti.

    Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rita Šalčiūtė balandžio 21 dieną 5-6 klasių mokiniams organizavo edukacinių kalbos žaidimų turnyrą „Lietuvių kalba tarp mūsų ir su mumis“, skirtą Lietuvių kalbos dienoms. Mokiniai turėjo atlikti žaismingas, nuotaikingas, greitos reakcijos reikalaujančias užduotis: pasakyti savo vardą ir pakviesti kitą klasės draugą, kad jis pasakytų žodį iš draugo vardo pirmosios raidės, sujungti pateiktus skiemenis ir sudaryti žodžius, įminti mįsles, perskaityti užšifruotą raštelį ir jį parašyti, netyčia išsibarsčiusius skiemenis surinkti ir sudėlioti į sakinį, paaiškinti frazeologizmų reikšmes.

    „Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didina ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas...“ – rašė Mikalojus Daukša. Tad saugokime, puoselėkime, gerbkime ir perduokime ateities kartoms savo gražią gimtąją kalbą!

Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokytoja Rita Šalčiūtė