author footer link can be edited or disabled only in full version

Laisvės pamoka

    Laikas į šiandieną atiteka iš nematomų tolių. Iš 1991 metų sausio 13 – osios atiteka laiko upė į šiandien dieną... Visos šalies mokyklos, kitos švietimo įstaigos sausio 13 d. 8 val. prie kiekvieno lango dešimčiai minučių, užgesinus šviesas, buvo kviečiamos uždegti atminimo žvakes ir taip pagerbti žuvusiuosius už Lietuvos laisvę. Pilietinė visuotinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“ Lietuvoje yra organizuojama jau nuo 2008 m.

    Kiekvienais metais prie šios gražios iniciatyvos prisideda ir Prienų r. Balbieriškio pagrindinės mokyklos bei miestelio bendruomenė. Uždegę atminimo žvakeles, mintimis grįžtame į tuos skaudžius Sausio 13-osios įvykius. Vėliau visi susirinkome į integruotą pamoką „Atmintis gyva, nes liudija“. Martyna (9 kl.) Maironio eilėmis priminė, kokia iš tiesų mus yra brangi Lietuva. Mokyklos direktorius Stasys Valančius pasidalijo savo mintimis, prisiminimais apie baugius tos dienos įvykius. Istorijos mokytojas Vitas Rymantas Sidaravičius plačiau papasakojo, kokia tuometinė situacija slėgė Lietuvos ir visų lietuvių pečius. Tylos minute pagerbėme šios dienos didvyrius, kurie buvo pirmosios mūsų Nepriklausomybės aukos. Apmąstydami istorijos paliktą pėdsaką, klausėmės mokyklos skaitovų eilių, širdis jaudino Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro darbuotojų bei mokinių atliekamos dainos.

    Istorijos pakeisti mes negalime, mes turime ją žinoti. Kiekviena diena bus žymiai spalvingesnė, gilesnė, jei žinosime, kas į ją atiteka, kokios nematomos požeminės upės atplukdo praeitin nugramzdinusius įvykius, faktus ir žmones...

mokytoja

Rita Šalčiūtė