author footer link can be edited or disabled only in full version

Susuk filmuką

    Animacija populiari ir patraukli nuo mažiausių iki garbingo amžiaus žmonių. Trečiokai Alytaus Kraštotyros muziejuje dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Susuk filmuką“.  Animacija –  lot. animation - tai gaivinimas, gyvybės įkvėpimas. Edukacinės pamokos vadovė  Gita  pakvietė smalsiuosius mokinius pakeliauti laiku nuo primityvių žmogaus bandymų pavaizduoti judantį kūną. Mokiniai sužinojo, kad animacija sparčiau pradėjo vystytis tik devintajame dešimtmetyje. Įdėmiai klausėsi pasakojamos istorijos apie animacijos Lietuvoje pradininką, atsisakiusį dirbti Volto Disnėjaus studijoje. Žiūrėjo autorinės animacijos šalininko Vladislovo Starevičiaus filmą ,,Elniaragių kova“. Mokiniai sužinojo, kad gali būti lėlinė, plastilininė, lego, smėlinė, kompiuterinė animacija.

    Įdomiausia buvo išmėginti optinius žaislus. Trečiokai atliko praktinį darbą  ir susuko savo filmuką.  Eksperimentas pareikalavo ir fantazijos ir kruopštumo. Taumatropas taip -  vadinama kortelė, ant kurios abiejų pusiu nupiešta po atskira paveikslėlį. Sukant kortelę už prie jos pritvirtintų dviejų susuktų virvelių, paveikslėliai susijungia. Jei vienoje pusėje buvo nupieštas paukštis, o kitoje – tuščias narvelis, tai pasukus kortelę, matome paukštį narvelyje.

    Džiaugiamės, kaip sako anglų patarlė ,,kad radome laiko būti draugiški – tai kelias į laimę, radome laiko svajoti – tai pakylėja iki žvaigždžių , radome laiko nusijuokti – juk tai sielos muzika“.

Mokytoja Ramutė