author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Svečiuose – būsimasis RIO olimpinių žaidynių dalyvis Remigijus Kančys

Ketvirtadienį mūsų mokykloje viešėjo geriausias ilgų distancijų bėgikas Lietuvoje, maratono čempionas, būsimasis Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvis, Kauno sporto mokyklos „Viltis“ treneris Remigijus Kančys. Tai buvęs mūsų mokyklos mokinys. Kaip pats sakė, mokėsi visuose trijuose mokyklos pastatuose: pradinėje, baltojoje „ant kalno“ ir dabartinėje. Kalbėdamas su  direktoriumi Stasiu Valančiumi, juokavo, kad „ant kilimo“ pas mokyklos vadovą neteko aiškintis. Buvo gabus, kultūringas, kuklus mokinys, jau tada atstovavęs mokyklai įvairiose bėgimo varžybose. Tik daug kas  nežinojo, kad Remigijus rytais bėgioja tėviškės keliukais, kad atbėgti šešis kilometrus į mokyklą – vienas malonumas.

Mokyklai tapus pagrindine, Remigijus mokslus tęsė Krokialaukyje, vėliau – Lietuvos sporto universitete. Sportininkas sėkmingai baigė magistro studijas. Dabar bėgimo paslapčių sporto mokykloje moko savo auklėtinius. Puikiai supranta nelengvą pedagogo darbą. Sako, reikia ir griežtumo, ir „pasirodyti“  piktam, ir draugiškumo bei pasitikėjimo. Reikia kartu džiaugtis sėkmėmis ir padėti išgyventi nesėkmes.

Didžiausias Remigijaus laimėjimas pasiektas 2015 metų rugsėjo 27 –ąją. 42 –ajame Berlyno maratone jis įvykdė kvalifikacinį normatyvą į 2016 metų vasaros Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. 42 km ir 195 m atstumą nubėgo per 2 val. 15 min. ir 34 sek. Neseniai vykusiame Varšuvos pusmaratonyje sportininkas pagerino savo asmeninį rekordą. Tai pasiekta sistemingo, atkaklaus darbo dėka. Būsimasis olimpietis treniruojasi kasdien. Ir tądien į mokyklą atvyko po 3 valandų treniruotės Kaune. Pasisvečiavęs skubėjo į Alytų palaikyti savo auklėtinių, dalyvaujančių varžybose. Vakare grįžus lauks dar viena treniruotė. Be bėgimo lengvaatletis neįsivaizduoja savo gyvenimo. Pasirodo, Kaune neatsiranda porininkas, kuris galėtų kartu bėgioti tokiu tempu, todėl dažniausiai Remigijus bėgioja vienas. „Nebent dviračiu šalia važiuotų“, - šypsosi bėgikas ir džiaugiasi, kad į šį sportą įtraukė seserį Loretą (irgi mūsų mokyklos mokinę), jau turinčią pergalių šalyje.

Buvusiam mokiniui turėjome daug klausimų: kaip treniruojasi, kaip varžybų metu paskirsto laiką ir jėgas, ar spėja bėgdamas stebėti aplinką, kas matuoja širdies darbą, kam reikalingas ant rankos ypatingas laikrodis. Įdomu buvo sužinoti apie dienotvarkę, mitybą. Sklandžia, taisyklinga kalba Remigijus atsakinėjo į mūsų klausimus.

Džiaugiamės, kad Remigijus „nesusirgo“ žvaigdžių liga, kad išliko nuoširdus, paprastas, su ta pačia geraširdiška šypsena ir taktiška humoro gaidele. Linkime sėkmės olimpinėse žaidynėse Brazilijoje ir tikimės naujų susitikimų.

 Mokytoja Janina Grigutienė