author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Išvažiuojamasis seminaras į Lenkiją

2014 m. lapkričio 24 – 29 d. Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių rėžimų nusikaltimams įvertintiaktyviausiai respublikoje dirbantiems, tolerancijos centrų atstovams, organizavo išvažiuojamąjį seminarą į Lenkiją. Balbieriškio pagrindinės mokyklos tolerancijos centrą atstovavo Stasys Valančius, Reda Valančienė ir šių eilučių autorius Rymantas Sidaravičius.

Varšuvos žydų muziejuje POLIN, ekskursijos – edukacinio užsiėmimo metu susipažinome su prieškario Lenkijoje gyvenusių žydų istorija. Vėlai vakare atvykome į Osvencimą. Lapkričio 25-ąją susipažinome su Krokuvos geto istorija, lankėmės geto didvyrių aikštėje, Oskaro Šindlerio fabriko muziejuje, prieš karą gyvenusios Krokuvos žydų bendruomenės Kazimiež rajone. Lapkričio 26 – ąją ir 27 – ąją dienas praleidome Aušvico – Birkenau II mirties stovyklose. Visa tai ką matėme ir girdėjome, ką jautėme ir kuo gyvenome ekskursijų ir seminarų mirties namuose metu, sukėlė be galo daug emocijų. Emocinis krūvis dažnai buvo daug kartų didesnis ir už mus pačius.

Aušvico koncentracijos stovykla buvo didžiausia nacistinės Vokietijos koncentracijos ir naikinimo stovyklų, įkurta nacistų okupuotoje Lenkijoje. Stovykla pavadinta netoliese esančio Lenkijos miesto Osvencimo vokišku pavadinimu. Birkenau buvo nedidelis kaimelis netoliese, didžiąja dalimi sunaikintas vokiečių.

Po antrojo pasaulinio karo stovyklos komendantas R. Höß Niurnbergo proceso metu liudijo, kad Aušvice žuvo iki 3 mln. žmonių. Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus šį skaičių tikslina iki 1,1 mln., 90 procentų aukų buvo žydai iš beveik visų Europos šalių. Didžioji aukų dalis buvo nunuodyti Zyklon B dujomis Aušvico dujų kamerose; kiti mirė nuo nuolatinio badavimo, priverstinių darbų, negydytų ligų, atskirų egzekucijų ir vykdytų „medicininių“ eksperimentų. 1947 m. aukų atminimui Lenkija pirmose dviejose stovyklose įsteigė muziejų.Kiekvienais metais daugiau kaip 700 000 žmonių aplanko šį Aušvico – Birkenau muziejų ir pagerbia aukų atminimą.

Paskutinę išvykos dieną lankėmės Veličkos druskų kasykloje, susipažinome su Krokuvos miesto istorija, lankėmės Marijanos bazilikoje, Vavelio rūmuose. Išvykos metu aptarėme bendrų renginių,būsimų projektų, bei naujų susitikimų idėjas.

 

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

{akgallery}Mokyklos tolerancijos centro vadovas V.R. Sidaravičius