author footer link can be edited or disabled only in full version

2011–2012 m.m.

Išvyka į Vilniaus lėlių teatrą ,,Lėlė”

Truputėlis istorijos. Ar Jūs tai žinote? Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai tik nuoširdžių lėlių, kurios yra pagamintos iš medžio, skudurų ir kartono, teatras. Tačiau tikriausiai ne kiekvienas žino, kad amžių tėkmėje jos pergyveno ilgą ir sudėtingą likimą. Iškentė pasaulio karus, patyrė daug nusivylimų ir bausmių. Meno istorija atskleidė daug paslapčių apie lėles. Šiuo metu jau yra žinoma, kad kiniečių imperatoriai negailestingai baudė žmones, kuriančius lėles už velnišką meną.

 Ypač žiauri lėlininkams ir lėlėms buvo inkvizicija. XIII a. Europoje buvo uždraustos lėlės-marionetės ir pirštininės lėlės. XVII a. apkaltintas raganavimu, o po to ir suimtas žymus šveicarų lėlininkas Brioše. „Jis privertė savo mažus žmogeliukus kalbėti, ginčytis ir judėti“ - taip skambėjo teismo kaltinimas lėlininkui. Brioše buvo žiauriai nukankintas.Visoje Europoje lėlininkus trėmė į kalėjimus ir degino ant laužo. Lėlininkai buvo žudomi, tačiau lėlės liko ir tęsė tradicijas. Kiekviena tauta turi savo lėlininkus, kurie vėl ir vėl kuria lėles ir žaidžia su jomis. Lėlių teatras išliko nemirtingas, nes jis visgi reikalingas žmonėms ir tai yra svarbiausia. Lėlininkus ir žiūrovus vienija meilė lėlių grožiui ir sugebėjimui kurti nepaprastus, dažnai humoristinius spektaklius...

Šią istoriją mūsų mokyklos mokiniai išgirdo vieną gražią spalio popietę apsilankę Vilniaus teatro,,Lėlė” gyvajame lėlių muziejuje.Teatro režisierius Rimas Driežis pravedė įdomią edukacinę pamoką, kurios metu ne tik supažindino su pasaulinėmis lėlių atsiradimo istorijomis, bet ir vaizdžiai pademonstravo lietuviškų lėlių atsiradimo ,kūrybinio gyvavimo kelią ir dabartinį jų gyvenimą teatro muziejuje.Muziejuje yra saugomi ir eksponuojami nebevaidinamų "Lėlės" spektaklių scenografijos fragmentai, lėlės ir kaukės, kuriuos gamino Balys Lukošius, Gintautas Žalalis, Vitalijus Mazūras, Rimas Driežis, Aušra Bagočiūnaitė - Paukštienė, Julija Skuratova ir kt., taip pat - meistrai Vytautas Jančiauskas, Kęstutis Musteikis, Alis Šalkauskas, Lijana Janavičienė. Tiesa, dera pasakyti, kad Gyvajame muziejuje yra keli eksponatai, sukurti ne "Lėlėje": tai trys lietuvių profesionalaus lėlių teatro pradininko Stasio Ušinsko marionetės. Be nuolatinės ekspozicijos, kurią lankytojams pristato profesionalūs lėlininkai ir režisieriai, muziejuje rengiamos parodos, vyksta seminarai.

Norintiems geriau suprasti ir pažinti subtilų lėlių pasaulį tikrai verta apsilankyti ne tik lėlių teatro spektakliuose, bet ir gyvajame muziejuje.

Mokytoja Reda Valančienė {akgallery}