author footer link can be edited or disabled only in full version

Sveikatos ugdymas

Mesti rūkyti nėra niekada per vėlu!

Pasaulio mastu plintantis tabako vartojimas tampa vis didesne problema, dėl kurios vis daugiau žmonių serga ir miršta nuo tabako sukeltų ligų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis maždaug trečdalis suaugusių planetos žmonių rūko, o nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta beveik 5 milijonai žmonių visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija 1987 m. paskelbė gegužės 31-ąją – Pasauline diena be tabako. Šią dieną visi rūkantieji skatinami bent vieną dieną nerūkyti, o jei pavyks – tai mesti šią priklausomybę visam laikui. 

Metus rūkyti nauda jaučiama jau po:

Pirmoji diena – padidėja deguonies kiekis kraujyje.

Tik metus rūkyti iš karto pradeda mažėti žalingo anglies monoksido kiekis kraujyje ir jau po 8 valandų jis tampa normalus. Praėjus vos 12 valandų po paskutinės cigaretės iki normalaus lygio padidėja ir deguonies kiekis kraujyje. Tai leidžia visas organizmo ląsteles geriau aprūpinti joms reikalingu deguonimi.

Antroji diena – pradeda gerėti uoslė ir skonio suvokimas.

Jau antrąją parą pradeda regeneruoti nervinės skaidulos, kurios buvo pažeistos cigarečių dūmuose esančių medžiagų.

Trečioji diena – ima gerėti plaučių veikla.

Dauguma metusiųjų rūkyti jau po trijų dienų pastebi, kad kvėpuoti darosi lengviau. Taip yra dėl to, kad atsipalaiduoja spazmuotos bronchiolės ir oras lengviau patenka į plaučius.

Po kelių savaičių – pagerėja burnos higiena.

Jau po kelių dienų pagerėja kvapas iš burnos ir dantys darosi baltesni.

Po kelių mėnesių – sumažėja infekcijų rizika ir pagerėja plaučių funkcija.

Mūsų kvėpavimo takai yra iškloti virpamuoju epiteliu, kurio paviršius nusėtas virpamaisiais plaukeliais. Judėdami jie padeda pašalinti į kvėpavimo takus patekusias dulkes, mikrobus ar susidariusias gleives, tačiau dėl rūkymo šie plaukeliai nunyksta, todėl rūkantys žmonės tampa imlūs infekcijoms. Metus rūkyti jau po kelių savaičių plaukeliai pradeda ataugti ir organizmas vėl gali apsiginti nuo mikrobų.

Po kelių metų – pagerėja kraujotaka ir mažėja plaučių vėžio rizika.

Dėl sumažėjusio kraujospūdžio ir kitų priežasčių mažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tokiomis kaip insultas ar miokardo infarktas.

Ilgalaikė nauda – ilgesnė gyvenimo trukmė ir geresnė gyvenimo kokybė.

Rūkymas didina ne tik plaučių, bet ir daugelio kitų vėžių riziką: kasos, gimdos kaklelio, šlapimo pūslės, inkstų, stemplės, skrandžio ir kitų. Metus rūkyti iš organizmo pamažu šalinasi kancerogenai, todėl rizika susirgti šiomis ligomis mažėja.

 

Informacijos šaltinis – http://www.vsbprienai.lt/