author footer link can be edited or disabled only in full version

Edukacinė pamoka ,,Duonos kelias iki stalo“

    ,,Ne kailiniai žiemą šildo, bet duona“

     Mokyklos pirmokai lankėsi  Prienų krašto muziejuje ir dalyvavo  edukacinėje pamokoje ,,Duonos kelias iki stalo“. Muziejaus  patalpoje, autentiškai 19 amžiaus mūsų krašto valstiečių trobai, susipažino su gyvavusios duonos kepimo tradicijomis  ir papročiais. Mokiniai sužinojo, kad duonos kepimas yra šventas darbas - jis imituoja pasaulio sutvėrimą. O kepalaitis yra tarsi jo modelis, kryžiaus ženklu padalytas į keturias pasaulio šalis.Todėl niekada negalima duonos  dėti padu į viršų - sutriks pasaulyje nusistovėjusi tvarka, o tiesa gali tapti melu. Senovėje raikydavo duoną šeimos galva, padalydamas šeimynykščiams po abišalę. Pirmokai suformavo užminkytos duonos kepalėlius, užrašė savo sugalvotus simbolius. Kantriai laukė kol duonkepėje krosnyje duonos iškeps.

    Kad neprailgtų laukimas edukatorės vaizdžiai supažindino su duonos keliu nuo rugio sėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo. Buvo įdomu sužinoti kas buvo ližė, pjautuvas, arklas. Visi pabandė pasukti girnas sakydami ,,Suku dieną, suku naktį“.  Mokiniai sužinojo ką vadindavo gaspadine ir gaspadoriumi. Atliktos užduotys, iškeptos duonos kepaliukų kvapas ir bendras susėdimas už stalo, bei adventinio vainiko žvakės uždegimas, padėjo išgyventi pagarbos duonelei sąvokos ,,šventa“ pajutimus.

    Pirmokai pagilino pažinimo kompetenciją, išmoko keletą priežodžių, mokančių gyvenimiškos išminties: ,,Kai daug duonos, visi protingi“, ,,Duoną taupyk rytojui, ne darbą“.

 Mokytoja Ramutė