author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

JMB – METELIŲ REGIONINIAME PARKE

Baigiantis mokslo metams, mūsų mokyklos Jaunieji miško bičiuliai „Kleveliai“, vadovaujami būrelio vadovės Onutės Žvaliauskienės, Metelių regioniniame parke dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Tarpežerio miškais ir pelkėmis“. Parko lankytojų centre, įsikūrusiame  prie Dusios ežero - „dzūkų jūros“, mus pasitiko administratorius Artūras Pečkys. Keliaudami su juo po mišką, susipažinome su ten augančiais medžiais ir augalais. Išmokome skirti dviejų rūšių ąžuolus:  paprastus  ir bekočius, vaikščiojome po uosių ir skroblų giraites. Supratome, kaip sunkiai pataisai subrandina sporas, todėl juos verta saugoti ir globoti. Skanavome kiškio  kopūstų, kadagio uogų... Pažintinį žygį baigėme pelke, kurios akyje 2006 metais rasta reta žuvelė – ežerinė rainė. Ji gyvena viena, nemėgsta kitų žuvų draugijos.

       Sugrįžę iš miško, aplankėme regioninio parko lankytojų centre įsikūrusį muziejų. Jame įrengti prietaisai, pro kuriuos stebėjome ežere plaukiojančius paukščius. Ežere gyvena trys rūšys gulbių, viena pora jūrinių erelių su dviem jaunikliais. Parko teritorijoje buveinę rado baliniai vėžliai, dzūkų vadinami geležinėmis varlėmis (iš viso jų Lietuvoje yra apie 500). Vėžlių amžius siekia 100 metų. Įspūdingiausias eksponatas – lydekos iškamša, kurios ilgis buvo 1m 18 cm, svoris -  14 kg, amžius – 24 metai.{akgallery}

       Išvykdami iš regioninio parko, įkopėme į įspūdingą Metelių apžvalgos bokštą ir gėrėjomės Metelių bei Dusios ežerų platybėmis. Paskui pavėsinėje vaišinomės keptais prie laužo skanėstais. Grįždami namo, dar užsukome į  Žuvinto biosferos rezervatą. Už turiningą išvyką dėkojame mokyklos administracijai ir vairuotojui Jonui Laukaičiui.

 

mokyklos gamtosauginio

komiteto sekretorė Irena Veličkienė