author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Dovana už pergalę

Mūsų mokyklos mokytojų komanda dalyvavo „Protų mūšio“ finaliniame etape, iškovojo III-iąją vietą ir už tai gavo prizą - apsilankymą Birštono sakralinio muziejaus edukaciniame užsiėmime „Kvepiantis Birštono banginis“. Tad prieš pat Naujuosiuos metus, gruodžio 30 dieną, išvykome į Birštoną pasimėgauti iškovotu prizu.

Muziejaus darbuotojos mus labai šiltai ir maloniai priėmė. Pirmiausia nuskubėjome gaminti „Kvepiančių Birštono banginiukų“, kurie buvo ruošiami pagal ypatingą Šv. Hildegardos receptą, siekiantį net XII a.  Gidė pasako apie Birštono banginuko atsiradimo istoriją. Paminėjo, kad visai neseniai, prieš kelias dienas, prie sanatorijos „Tulpė“ gydyklų sugrįžo banginukas - Birštono miesto simbolis. Vėliau mes jį ir apžiūrėjome.

Kol banginiukai kepė, mes klausėmės gidės pasakojimų ir domėjomės eksponatais.

Muziejus įrengtas senojoje klebonijoje, šalia bažnyčios. Tai pirmasis tokio pobūdžio muziejus, įsteigtas Lietuvoje po atkurtos Nepriklausomybės. Gidė labai nuoširdžiai ir įdomiai pasakojo apie arkivyskupą kankinį Teofilių Matulionį ir jo gyvenimą, pasišventimą Dievui, veiklą, apie jį pažinojusius žmones. Daug sužinojome apie kardinolą Vincentą Sladkevičių. Susipažinome su memorialinėmis ekspozicijomis, skirtomis Šventosios Romos bažnyčiai. Muziejuje eksponuojami vertingi sakralinio meno pavyzdžiai: tapybos darbai, skulptūra, tekstilė, liturginiai indai, liaudies menas.{akgallery}

Grįžome linksmi, praturtėję, palydintys senuosius metus pilna gerų emocijų siela.

Mokytoja Jolita Noruvienė