author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

#WeRemember/ #MesPrisimename

    Prieš 80 metų prasidėjo žydų genocido Lietuvoje laikotarpis. Holokausto metu nužudyta apie 95 proc. tuo metu Lietuvoje gyvenusių žydų. Kasmet sausio 27-ąją minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena ir (šiemet 76-osios) Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metinės. „Kasmet prisimename 6 milijonų Europos žydų sunaikinimo tragediją. Kviečiame visus – valstybės vadovus, politikus, visą švietimo bendruomenę, visus Lietuvos žmones Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos išvakarėse prisiminti tuos žmones, kurie buvo nužudyti Holokausto ugnyje. Tai – bendra mūsų valstybės netektis.“ ,  – sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

    Šiandien mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai  prisijungė prie šios datos paminėjimo. Ketvirtos klasės mokiniai su mokytoja Ramute Švediene skaitė Mariaus Marcinkevičiaus knygą ,,Akmenėlis‘‘ skirtą visiems išėjusiems pro vartus. Apie  žydų berniuko ir jo draugų istoriją nutikusią Vilniuje, tačiau ji galėjo nutikti bet kur Europoje. Apie didelius juodus paukščius ir vyrus juodomis uniformomis. Apie akmenį padėtą ant akmeninio antkapio. Žydų gelbėtojus vadinamus Pasaulio tautų teisuoliais.  7 ir 9 klasės mokiniai etikos pamokų metu peržiūrėjo filmuotą medžiagą apie Aušvico koncentracijos stovyklą, žiaurų žmonių sunaikinimą ir išlaisvintųjų likimą.Visi norintieji 10 val. turėjo galimybę prisijungti į Panevėžio Petkevičaitės–Bitės bibliotekos organizuojamą Tarptautinę konferenciją ,,Draudimas gyventi.Dabarties ir praeities sąveika.“

    15 val. galėjome peržiūrėti dokumentinį filmą „Juodasis medus“.

    Filmas pasakoja garsiojo jidiš kalba kūrusio poeto, antinacinio pasipriešinimo dalyvio, žydų kultūros vertybių saugotojo Avromo Suckeverio (1913–2010) istoriją. Tai – žmogus, Vilniaus gete vadovavęs „Popieriaus brigadai“, gelbėjusiai žydų knygas nuo nacių, pergyvenęs karą kaip partizanas, liudijęs Niurnbergo procese ir 1947 m. imigravęs į Izraelį, kur aistringai kovojo už jidiš kultūros išlikimą, toliau kūrė.

    Taip pat doktorantas Mantas Šikšianas skaitė virtualią paskaitą „Panerių pabėgimo tunelis: plėšiko, inžinieriaus ir elektriko istorija".

    Panerių masinių žudynių vietoje, nuo 1943 m. naciams siekus nuslėpti nusikaltimų pėdsakus, buvo įkalinta 80 kalinių, kurie turėjo ekshumuoti ir deginti sušaudytųjų palaikus. Tokia pati lemtis būtų laukusi ir kalinių, tačiau jie nusprendė išsigelbėti.

    1944 metais, ilgesniu nei 30 metrų tuneliu, pabėgo dalis brigados narių, tarp kurių buvo ir pagrindiniai šio pabėgimo plano iniciatoriai: brangenybių plėšikas, inžinierius bei elektrikas. Paskaitoje muziejininkas Mantas Šikšnianas detaliau atskleis gelbėjimosi eigą bei minėtų brigados narių vaidmenį pabėgimo organizavime.

Mokytoja Reda