author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Žydų paveldo mokymas

    Rugpjūčio 25-26 dienomis dalyvavome Centropos ir ESJF mokytojų rengimo seminare Kaune. Seminaro tema ,,Žydų kapinių panaudojimas edukacijoje“.

    Pirmąją dieną dalyviai dalyvavo dirbtuvėse apie žydų antkapinius akmenis ir epitafijas, kurias skaityti mokė  Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos skyriaus atstovė,  daktarė  Lara Lempertienė. Taip pat stebėjome ESJF ir Centropos dokumentinių filmų peržiūras bei klausėmės Asios Gutermanaitės paskaitos  apie Lietuvos ir Kauno krašto žydų paveldą. Asia pravedė pažintinę ekskursiją po žydiškąjį Kauną.

    Sekančią dieną užsiėmimai tęsėsi  apsilankymu Kauno žydų kapinėse, po to - ekskursija po Kauno choralinę sinagogą, kuriai vadovauja Mauša Bairakas. Po pietų  dirbome grupėse ,pristatėme savo gyvenamosios vietovės  senąsias žydų kapines. Susipažinome su  mokyklinių projektų,  apie žydų paveldą nuostatais, bei dalyvavome  dirbtuvėse apie edukacinį scenarijaus rašymą ir filmų kūrimą, pretenduojant  į finansavimą iš Centropos . Šis seminaras yra ESJF ES finansuojamo bandomojo projekto ′′ Europos žydų kapinių apsauga ′′ dalis, kurio metu artimiausiais mėnesiais ESJF, Centropa ir Žydų paveldo fondas tęs panašius edukacinius renginius Kroatijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Ukrainoje ir Gruzijoje. Už įdomiai ir naudingai praleistą mokymosi laiką dėkojame Gintarei  Liorančaitei ir Sauliui Skučui ir laukiame naujų susitikimų. Tikime, kad tai darydami galime padėti paskatinti ateinančią kartą domėtis vietinio žydų paveldo apsauga.

 TUC koordinatorė mokytoja Reda