author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

„Antrojo pasaulinio karo istorinė atmintis“ konferencija, skirta paminėti Antrojo pasaulinio karo pradžios 80-ąsias metines

     Rugsėjo 17 dieną mokyklos Tolerancijos ugdymo centro atstovai: mokytoja Reda, socialinė pedagogė Asta ir direktorius Stasys dalyvavo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusioje konferencijoje „Antrojo pasaulinio karo istorinė atmintis", skirtoje paminėti Antrojo pasaulinio karo pradžios 80-osioms metinėms, kurią organizavo Lenkijos institutas Vilniuje, Lenkijos ambasada, Vytauto Didžiojo universitetas ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.Apie II pasaulinio karo reikšmę Vidurio ir Rytų Europai, apie istorinę atmintį, apie tragiškas patirtis ir apie tai, kaip kalbėti, šviesti, mokyti jauniausią kartą apie Antrąjį pasaulinį karą, diskutavo istorikai ir atminties institucijų ir muziejų atstovai iš Lenkijos ir Lietuvos. Konferencijos dalyvius sveikino prof. dr. Renaldas Gudauskas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorius, dr. Mindaugas Kvietkauskas, Lietuvos Respublikos kultūros ministras, Urszula Doroszewska, Emanuelis Zingeris, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmininkas, Marcin Łapczyński, Lenkijos instituto Vilniuje direktorius.

     Diskusijoje „Antrojo pasaulinio karo reikšmė Europai ir atmintis apie jį šiandien" dalyvavo: prof. habil. dr. Grzegorz Berendt (Gdansko universitetas, Gdansko II pasaulinio karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas), prof. Šarūnas Liekis (Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti narys) ir Neringa Latvytė Vilniaus Gaono žydų muziejaus atstovė. Moderavo diskusiją doc. dr. Andrzej Pukszto (Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros vedėjas).Diskusijoje „Kaip kalbėti ir mokyti apie II pasaulinį karą jaunąją kartą? Koks yra institucijų, muziejų ir memorialinių vietų vaidmuo šiame procese?" dalyvavo: Andrzej Kacorzyk (Aušvico-Birkenau valstybinio muziejaus direktoriaus pavaduotojas, Tarptautinio edukacijos apie Aušvicą ir Holokaustą centro direktorius), Marius Pečiulis (IX forto muziejaus direktorius), Rafał Rogulski (Europos atminimo ir solidarumo tinklo instituto direktorius), Zigmas Vitkus (istorikas, buv. Panerių memorialo vadovas). Moderatorius Donatas Puslys (publicistas, žurnalistas, politikos apžvalgininkas).Konferencijos dalyviai turėjo progą susipažinti su paroda „Kova ir kančios. Lenkijos piliečiai Antrojo pasaulinio karo metu". Parodą parengė Gdansko II pasaulinio karo muziejus ir Lenkijos užsienio reikalų ministerija. Malonu, kad mūsų mokyklą visada geru žodžiu pamini URM ambasadorius ypatingiems pavedimams bei fotografijos istorikas Dainius Junevičius, linkėjimus perdavė ir Seimo narys Emanuelis Zingeris.

  TUC koordinatorė mokytoja Reda