author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Dalyvavome Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) sąskrydyje „Su Lietuva širdy“

    Žarstydamas auksinius saulės spindulius prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo. Jau tapo gražia tradicija kai, pirmąjį rugpjūčio savaitgalį, Lietuvos mokyklų Tolerancijos centrų atstovai suburti Tarptautinės komisijos sekretoriato  pavaduotojos Ingridos Vilkienės, naudodamiesi draugų ir bendraminčių iš Ariogalos gimnazijos svetingumu, susirenka į refleksinį seminarą, kurio metu aptaria prabėgusių mokslo metų veiklas, nusimato gaires greitai prasidėsiantiems naujiems mokslo metams. Kiekvienais metais susipažįstame su vis kito miesto ir rajono istorija, pagerbiame nekaltai nužudytų žydų ir kitų tautybių žmonių atminimą. Jau aplankyta Šiaulių, Biržų, Kelmės, Kauno miestai. Šiemet žvalgėmės po Raseinius ir šio rajono apylinkes. Visų įspūdžių neįmanoma apsakyti – jie lieka užfiksuoti nuotraukose ir širdyje. Na o rugpjūčio 3 dieną, šeštadienį Ariogaloje, Raseinių rajone, jau penktąjį kartą dalyvavome tradiciniame Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydyje „Su Lietuva širdy“. Renginys prasidėjo dalyvių eitynėmis nuo Ariogalos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios į Dubysos slėnį. Čia Šv. Mišias aukojo arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius. Baigiantis Mišioms bėgikai atnešė sąskrydžio ugnį, ankstų rytą įžiebtą Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, nuo amžinosios ugnies.Giesmių valandoje koncertavo jungtinis buvusių tremtinių choras, jame – daugiau nei 1000 atlikėjų.Sąskrydis vyko ne tik stadione, bet ir kitose erdvėse. Diskusijų palapinėje kvietė parodos, knygų pristatymai, filmų peržiūros, diskusijos, paskaitos. Čia buvo galima pabendrauti su ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviais.

    Partizanų bunkeryje buvo rodoma partizanų gyvenimo rekonstrukcija, vyko pokalbiai apie partizanų kovas, aprangą, spaudą bei ginkluotę.

    Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, taip pat tūkstančiai žuvo lageriuose.

    Šiemet Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Ariogaloje vykstančiame Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) sąskrydyje „Su Lietuva širdy“.

    Šalies vadovas sveikinimo kalboje išreiškė nuoširdžią pagarbą organizacijai, daugelį metų puoselėjančiai tautinę kultūrą ir besirūpinančiai jaunosios kartos patriotiniu bei pilietiniu ugdymu.

Mokytoja Reda