author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Prasminga stažuotė Izraelyje

    „Tauta gyva tol, kol žmonės žino savo istoriją“. (dr. Aaron Shneer, Yad Vashem).

    Įsigilinti į šių žodžių prasmę kaskart paskatina aktyvi Balbieriškio pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro veikla, taip pat mūsų nedidelio miestelio garbi istorinė praeitis, kuri mena didelės žydų bendruomenės gyvenimo pėdsakus. Tai - mūsų istorija, mažais atminimo upeliukais įsiliejanti į visos Lietuvos istoriją.

    Puoselėti, mokytis iš savo istorijos būtina kiekvienam, o itin mokytojui, kuris kasdien dalinasi bendražmogiškomis vertybėmis su ugdytiniais.

    Liepos 16-26 dienomis drauge su muzikos mokytoju Sauliumi Kondrotu turėjome išskirtinę galimybę vykti į stažuotę Lietuvos švietimo darbuotojams tarptautinėje studijų apie Holokaustą mokykloje Yad Vashem Izraelyje. Stažuotę organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Vilniaus oro uoste Lietuvos mokytojų grupę išlydėjo komisijos pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Emanuelis Zingeris. Su mumis vyko Sekretoriato vadovo pavaduotoja, Švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė.

    Izraelyje mūsų grupę svetingai sutiko Yad Vashem švietimo programų koordinatorė Noa Sigal. Abipusio koordinatorių bendradarbiavimo dėka mums buvo sudaryta preciziška studijų programa.

    Kasdien už lango stebėdami neišdildomą  Šventosios Žemės panoramą dalyvavome Izraelio mokslininkų paskaitų ir diskusijų cikluose, metodiniuose refleksiniuose užsiėmimuose, interaktyviose parodose, ekskursijose po Yad Vashem memorialinį kompleksą, lydimi pačių geriausių gidų, kurių sukrečiantys pasakojimai, stendinė ir filmuota medžiaga, nepaliko nei vieno abejingo Holokausto tragedijai, atėmusiai apie 6 milijonus nekaltų žydų gyvybių. Susipažinome su Holokausto temos pateikimu per meną, naudojantis  Yad Vashem  sukurtais filmais, apsilankėme archyvuose.  Išklausėme išgyvenusio Holokaustą iš Lietuvos Yehoshua Shohat liudijimą.

    Pasak daktaro Aaron Shneer, lydėjusio mus po istorinio muziejaus ekspozicijas vienareikšmišką atsakymą į klausimus Kodėl? Už ką? sunku surasti. 

   Yad Vashem tikslas - atminties kūrimas ir įamžinimas. Aplankėme Bendruomenių slėnį, kur Jeruzalės smiltainio plokštėse iškaltos visame pasaulyje gyvavusios žydų bendruomenės, neaplenkiant ir artimiausių mums vietovių- Balbieriškyje, Prienuose, Alytuje.

    Ilgam prisiminsime Teisuolių alėją, skirtą Pasaulio Tautų Teisuoliams, asmenims, Yad Vashem pripažinimu per Antrąjį pasaulinį karą  gelbėjusiems žydų tautybės žmones. Lietuvos piliečių, turinčių tokį įvertinimą yra apie 900.

    Skaudų išgyvenimą paliko žuvusių žydų tautybės vaikų tragedijai skirtas memorialas bei ekskursijos vadovės Ilonos Engert kvietimas įsiminti skambantį nakties tyloje vaiko vardą, suteikiant jį gimsiantiems kūdikiams, neleisti jų užmiršti.

    Yad Vashem dėstytojos Olgos Duke dėka pabuvojome Teodoro Herclio muziejuje, virtualiai pateikiamoje ekspozicijoje. Taip pat susipažinome su Atminimo kalva.

    Kai Yad Vashem lektoriai poilsiavo, o lauke oro temperatūra buvo gerokai virš 30 laipsnių karščio, mes lydimi gidės Rozos Zlatopolsky leidomės į kupinas istorinių įspūdžių, personifikuotas ekskursijas po religines Jeruzalės vietas, labiausiai turistų lankomą Masado tvirtovę, nuo kurios atsiveria Negyvosios jūros platybės ir dykumų grožis. Šabo metu Noa Sigal mus pakvietė į žydų maldos namus - Sinagogą bei organizavo Izraelio šokių ir muzikos vakarą.

    Didžiuojamės mūsų grupės vadovės Ingridos Vilkienės rūpesčiu galėję aplankyti Lietuvos ambasadą  Tel Avive. Mus mielai sutiko Lietuvos ambasadorius Edminas Bagdonas.

    Grįžę iš stažuotės jaučiamės iš naujo prisilietę prie  Holokausto istorijos bei atsakingai įsipareigoję pasidalinti įgyta patirtimi, žiniomis, metodinės medžiagos, liudijančios Tragediją sklaida mokiniams, kolegoms.  Ir  drauge su mokyklos Tolerancijos ugdymo centro komanda dirbti tolerancijos, humanizmo suvokimo  ugdymo labui kitokiam, kitos tautybės ar tikėjimo žmogui, suvokdami, kad atminties išsaugojimas-gyvųjų pareiga.

Gražina Antanavičienė

Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui