author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Mokėmės konferencijoje Vilniuje

    Mokyklos Tolerancijos ugdymo centrui aktyviai bendradarbiaujant su Tarptautine komisija nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams įvertinti,  lapkričio 13 dieną  mūsų mokinių ir mokytojų komanda buvome pakviesti į konferenciją „Drauge modernios valstybės link: Lietuvos žydai Lietuvos ir Izraelio valstybingumo istorijoje“, skirtą Lietuvos 100-mečiui ir Izraelio 70-mečiui pažymėti. Konferencija vyko Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Renginio dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Izraelio ambasadorius AmirMaimon, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Lietuvos  nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams įvertinti pirmininkas Emanuelis Zingeris.

    Pranešimus skaitė Lietuvos istorijos instituto, Negevo BenGuriono universiteto, YadVaschem tarptautinio Holokausto tyrimo instituto mokslininkai, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas.

    Konferencija -netradicinė istorijos pamoka, kurioje su mokiniais turėjome galimybę dalintis  bendražmogiškomis vertybėmis, minčių įvairove ir pamąstyti, kad sunaikinta žydų bendruomenė Lietuvos  miestuose ir miesteliuose- mūsų tautos dalis.

    Keturių Lietuvos mokyklų, reprezentuojančių Tolerancijos ugdymo centrų veiklas tarpeir mūsų mokyklos mokiniai: Ramunė Januškevičiūtė, Lukrecija Marčiulaitytė, Dominykas AkamauskasMartynas Šarauskas konferencijoje pristatė balbieriškiečio, žydų tautos savanorio, Vyties kryžiaus kavalieriaus gyvenimo istoriją, jo nuopelnus dalyvaujant kovose su Lietuvos Nepriklausomybės priešais.

    Konferencijos dalyvius, mokytojus ir mokinius pasveikino Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

    Turiningai praleista diena neprailgo: mokėmės klausydamiesi mokslininkų ir pasijutome drauge tiesiantys kelią į platesnį istorijos pažinimą, minint garbingas Lietuvos ir Izraelio valstybių sukaktis. 

     Dėkojame Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti švietimo programų koordinatorei Ingridai Vilkienei už paskatinimą dalyvauti konferencijoje, mokyklos Tolerancijos ugdymo centrui už galimybę mokytis vieniems iš kitų.

                                                     Gražina Antanavičienė

                                                    Direktoriaus pavaduotoja ugdymui