Tolerancijos ugdymo centras

Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje vyko tarptautinis seminaras mokytojams

Kategorija: Tolerancijos ugdymo centras
Paskelbta: 2018 Liepa 16, Pirmadienis 08:51

    Liepos 10–13 d. muziejaus Tolerancijos centre vyko Tarptautinės komisijos, Jad Vašemo ir Šoa memorialo Prancūzijoje organizuotas seminaras Holokausto tema, skirtas Lietuvos ir Latvijos mokytojams. Keturias dienas vykusio seminaro metu dalyviai susipažino su Holokausto Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse istorija, diskutavo apie Holokausto švietimo iššūkius ir galimybes. Džiaugiamės, kad ir mūsų mokyklos komanda, socialinė pedagogė Asta ir Tolerancijos centro koordinatorė mokytoja Reda, buvo tarp 40 seminaro dalyvių.

    Atidarymo renginio metu seminaro dalyvius pasveikino muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Kamilė Rupeikaitė, ambasadorius ypatingiems pavedimams Dainius Junevičius, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vadovas Ronaldas Račinskas, Izraelio Valstybės ambasadorius Amiras Maimonas, Latvijos Respublikos ambasadorius Einars Semanis, Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean-MarieSani ir Šoa memorialo Paryžiuje tarptautinių ryšių vadovas Bruno Boyeris.

    Įdomius pranešimus skaitė Christoph Dieckmann, Berno universitetas, Noa Sigal, Yad Vashem, Ophir Lévy, Memorialdela Shoah, Annette Wieviorka, CNRS, Dr. Artūras Svarauskas, Lietuvos istorijos institutas, Neringa Latvytė-Gustaitienė, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus. Po Yad Vashem sukurto filmo “Mes pasilikome žmonėmis“peržiūros, susitikome su filmo heroje 96 metų sukaktį atšventusia, bet vis dar energija ir optimizmu trykštančia Fania Brancovskaja. Po įtemptos seminaro dienos žiūrėjome Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro spektaklį “Buvo kartą, buvo...“Gidų lydimi susipažinome su Vilniuje gimusio dailininko Samuelio Bako biografija,  jo vaikystės išgyvenimais  ir ypatingos knygos ,,Pinkas“, gautos dovanų Vilniaus gete, svarba. Ekskursijos metu persikėlėme į dailininko vaikystės miesto – Vilniaus senamiestį. Muziejuje susipažinę su dailininko biografija ir išgyvenimais, atsispindinčiais jo kūryboje, ekskursijos metu aplankėme S. Bakui svarbias vietas– tai vaikystės namų kiemelis, Vilniaus geto vartų buvusi vieta, didysis ir mažasis getai, geto biblioteka, teatras, Benediktinų vienuolynas, kuriame buvo slepiamas S. Bakas su mama, Didžiosios Vilniaus sinagogos vieta, Žydų gatvė, Žemaitijos g. esantys senieji sienų užrašai. Pagal poreikį, dalyviai galėjo apsilankyti Antrojo pasaulinio karo laikų slėptuvėje – malinoje. Pagerbėme žuvusiuosius Panerių memoriale. Keturios dienos buvo kupinos naujų žinių, potyrių ir pažinčių. Praturtėjome dalindamiesi patirtimi su Latvijos kolegomis, papildėme savo istorinės atminties žinių bagažą, kurį panaudosime ugdydami savo mokinius.

Mokytoja Reda