author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Dalyvavome konferencijoje „Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusių žydų istorijos“

    Sausio 26 dieną Ariogaloje vyko nacionalinė konferencija „Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusių žydų istorijos“, skirta Tarptautinės  Holokausto aukų dienos atminimui. Konferenciją organizavo Tarptautinė istorinio teisingumo komisija, Ariogalos gimnazija ir  VŠĮ Geros valios fondas.

    Mūsų mokyklai  atstovavo  Tolerancijos ugdymo centro komanda, vadovaujama mokytojos Redos Valančienės. Mokinės Gerda Žvirblytė, Rasa Radžiūnaitė, Austė Kukankaitė, Vaida Stagniūnaitė pristatė literatūrinį pasakojimą apie dviejų Vyties kryžių kavalierių Volfą Kaganą-aukščiausiai už narsą pažymėtą žydų kilmės karį, gimusį 1900 metais Balbieriškio miestelyje, įprasmindamos domėjimąsi istorija, kurią „saugo seni namai su nebyliais langais“. Mokinėms pasiruošti konferencijai padėjo mokytojos Reda Valančienė, Irena Liutkevičienė, socialinė pedagogė Asta Marcinkevičienė, o mokytojas Saulius Kondrotas parengė iliustruotą pristatymą, liudijantį kario Volfo Kagano bendrystę su Balbieriškio žeme. Juk mūsų tėviškė šalia „mėlyno Nemuno vingio“. Volfo Kagano ir visų Balbieriškyje gyvenusių žydų atminimui rudenį miestelio bendruomenė iškilmingai atidengė paminklinę lentą.

    Konferencijoje dalyvavo 28  šalies mokyklų Tolerancijos ugdymo centrų komandos. Pasak Ariogalos gimnazijos direktoriaus Arvydo Stonkaus „Konferencija-kilnojamas memorialas Holokausto aukoms atminti, pripildytas liūdesio ir pagarbaus atminimo“.

    Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos vykdomasis direktorius Ronaldas Račinskas pasidžiaugė, kad mokykloms, ugdančioms mokinius tolerancijos „istorija žymiai daugiau nei formalioji dalyko programa.“

Konferencijos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos miestų ir miestelių žydų istorijomis, prisiminti žydų indėlį į Lietuvos kultūrą, ekonomiką, politiką. Ir išsaugodami prisiminimus  pamąstyti, kaip gyventi ir kurti drauge, kad nepasikartotų tragiški įvykiai. O Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Hercas Žakas išreiškė viltį, kad tolerancijos ugdymas kitoms tautoms, kitoms religijoms prisidės prie geros valios žmonių siekio.

    Apibendrindama konferenciją švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė įteikė mokykloms knygą apie Lietuvoje gyvenusius žydus iki Antrojo pasaulinio karo, linkėdama kuo geriau pažinti savo krašto istoriją. Ir tai puiki dovana, pasitinkant Lietuvos valstybingumo atkūrimo Šimtmetį!

 Gražina Antanavičienė

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui