author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Tolerancija – tai kantrybė

    Tolerancija (lot. tolerantia – kantrybė). Šis žodis lapkričio 16-ąją skamba tarptautiniu mastu - nuo 1995 m. UNESCO sprendimu ši diena paskelbta Tarptautine tolerancijos diena. Kodėl tokios dienos reikia? Pagalvokime apie save ir suprasime. Jeigu žmogus kalba man nesuprantama kalba – aš jo nelaikysiu  savo draugu, jeigu jo tautos valgiai man nepriimtini - aš jam nejaučiu gerų jausmų, man nesuprantami jo tautos papročiai – pradedu mintyse save aukštinti, ir t.t.  Ne visada geranoriškai bendraujame su įvairių rasių, tautybių žmonėmis, dažnai nesuvokiame, kad visos religijos lenkiasi tam pačiam Aukščiausiajam Praamžiui, kad mes visi – vienos Žemės vaikai. Neturime tiek kantrybės, kad apie tai dažnai pagalvotume ir giliai tai suprastume. Vadinasi – tokios dienos pasauliui tikrai reikia.

    Ten, pasakų šaly, gyvename kartu.

    Tu nebijok, prieik arčiau,

    Tegul širdis sušyla  ir plaka dar stipriau.

    Taip mūsų mokyklos dainininkai pradėjo Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimą. Šių metų tolerancijos dienos simbolis – ranka, kurią ant lapų kantriai dailino visos klasės. Skambėjo gražios, tikrai humaniškos, tolerantiškos mintys.

    Pelėdžiukai – žmonės visi yra lygūs.

    Priešmokyklinukai – mes visi draugaujam.

    Pirmokai – tolerancija - tai pagarba kitiems ir draugystė.

    Antrokai – pagarba įvairovei: visos rankytės skirtingos, bet visos kartu.

    Trečiokai – pakelti suklupusį: kiek daug gerų darbų dar ateity mūsų rankos padarys.

    Ketvirtokai - su Tavimi kartu džiaugiuosi ir liūdžiu.

    Penktokai – toleruokime mylėdami.

    Šeštokai – aš Tau padėsiu skristi.

    Septintokai – nepakantumo priežastys: nusprendžiame iš anksto.

    Aštuntokai/devintokai – kiekvieno žmogaus veide pamatai brolį ar seserį.

    Dešimtokai –mes apkabinsim rankom Žemės rutulį.

    Po tolerancijos skėčiais priimami visi: neįgalūs ir sveiki, baltieji ir kitų rasių žmonės, skirtingų religijų tikintieji. ,,Aš priimu tave tokį, koks esi“, – skamba salėje žodžiai.

    Prie mūsų mokyklos Tolerancijos ugdymo centro išpuošti medžių lapai šlamės visus metus. Visi žinome – po lapelių pasipila žiedeliai. Tikime, kad šie geri jausmai sužydės mūsų širdyse.

    Salėje sėdinčiųjų veidai šviesūs, geri. Štai dėl ko reikia Tarptautinės tolerancijos dienos. Saulė vienodai šviečia mums visiems, vėjas kedena visų plaukus, nelaimės taip pat visus netikėtai užklumpa. Netoleruojame piktos valios, bet su didele šiluma priimame visus, kurie teigia – pasaulis ir gyvenimas jame yra gražus.

    Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Mokytoja Irena Liutkevičienė