author footer link can be edited or disabled only in full version

Tolerancijos ugdymo centras

Centropos seminaras Klaipėdoje

Birželio 16-18 dienomis mokyklos Tolerancijos centro atstovai dalyvavo Centropos seminare Klaipėdoje.

Kas yra Centropa? Centropos arba Centrinės Europos tyrimų ir dokumentacijos centro (Central Europe Centerfor Researchand Documentation) misija – žydų istorijos ir kultūros atminimo išsaugojimas Rytų ir Centrinėje Europoje. Centro veikla apima Vidurio Europą, buvusias Sovietų Sąjungos valstybes, Baltijos bei Balkanų šalis. Centropa yra tarptautinė nevyriausybinė organizacija, kuri registruota JAV ir turinti būstines Vienoje bei Budapešte. Tai nėra vien tik mokymas ir duomenų fiksavimas apie holokaustą, priešingai – siekiama apie žydus pasakoti iš kitos pozicijos, ne kaip apie aukas, nukentėjusias II Pasaulinio karo metais, o kaip apie žmones, asmenybes, jų pasiekimus bei gyvenimą. Tai jau trečiasis seminaras, kuriame dalyvauja ir mūsų mokyklos komanda. Seminaras vyko tris dienas, kurių metu kartu dirbo ir patirtimi dalinosi 35 įvairių dalykų (lietuvių kalbos, anglų kalbos, etikos, pilietinio ugdymo, istorijos) mokytojai iš Lietuvos. Paskaitas vedė ir savo patirtimi dalijosi tiek mokytojai veteranai, kurie Centropos veiklose dalyvauja nuo 2011 metų, tiek jauni mokytojai tik pradėję žengti žydų istorijos pažinimo keliu.

Centropa šiais seminarais siekia sudominti mokytojus, perteikti idėjas, kaip būtų galima mokyti moksleivius galbūt kitokiomis priemonėmis negu iki šiol. Ne kartą skambėjo frazė „Norėdami sudominti XXI a. Lietuvos moksleivius XX a. istorija, turime imtis naujų priemonių“.

Seminaro dalyviai gavo daug teorinių žinių, buvo pakviesti į susitikimą su Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininku Feliksu Puzemskiu, bendruomenės namuose dalyvavo Centropos parodos „Žydų praeities pasaulis – šiandienos viltis“,apie žydų gyvenimą, mokslą ir kultūrinį palikimą, kuri sukurta tam, kad keliautų po mokyklas bei kitas švietimo įstaigas, atidaryme. Taip pat pamatė Centropos sukurtą filmuką, paremtą lietuvės žydės, vardu Ranana, istorija.Seminaro metu mokytojai turėjo galimybę dirbti komandose, analizuoti matytus filmus bei skaitytą medžiagą. Buvo pamėginta sukurti pamokų planus, pasinaudojant seminaro metu įgyta informacija. Ypač aktyviai planai buvo kuriami istorijos, lietuvių, dorinio ugdymo bei anglų kalbų pamokoms. Antrąją dieną seminaro dalyviai lankėsi Plungėje. Lydimi Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo vykdančiojo direktoriaus Eugenijaus Bunkos susipažino su Plungės miesto istorija, aplankė ir nulenkė galvas Holokausto aukoms Kaušėnų memorialo vietoje.Seminaro organizatoriai jau keletą metų aktyviai bendrauja su įvairiomis Europos mokyklomis, atlieka apklausas, siūlo pagalbą tam, kad būtų galima pasiekti kuo geresnės mokymo kokybės, sudominti moksleivius istorija bei skatinti juos pačius domėtis, rinkti informaciją, ja dalintis su kitais, bendrauti su moksleiviais iš kitų mokyklų (visame pasaulyje). Moksleiviams jų veikla turi būti įdomi, tik tuomet galima tikėtis gero rezultato. Šiemet buvo paskelbtas filmų ,,Mano miestelio žydai“ konkursas. Mūsų mokykla pateikė konkursui filmą TUC sukurtą 2016 metais. Filmas pripažintas III vietos nugalėtoju. Sveikiname visą kūrybinę grupę ir džiaugiamės 150 eurų paskatinimu, skirtu kitiems kūrybiniams projektams įgyvendinti. Produktyvios seminaro veiklos baigėsi pažintine ekskursija po žydišką Klaipėdą, kurią labai įdomiai vedė Gidė Laurencija Budrytė-Ausiejienė.

Mokytoja Reda Valančienė