Sveikatos ugdymas

TUBERKULIOZĖ Kovo 24-oji Pasaulinė tuberkuliozės diena

Kategorija: Sveika mokykla
Paskelbta: 2020 Kovas 24, Antradienis 18:13

    Tuberkuliozė (TB) – užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterija Mycobacterium tuberculosis. TB bakterijos dažniausiai puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina.

    Ne visi užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis suserga šia liga. Tuberkulioze užsikrėtę, bet šia liga nesergantys, žmonės nieko nejunta ir gali niekada nesusirgti. Infekuoti tuberkuliozės bakterijomis asmenys gali jausti neaukštą temperatūrą, bendrą silpnumą, tačiau jiems nerandama lokalių tuberkuliozės pažeidimų ir jie neplatina tuberkuliozės bakterijų.

    Daugumos žmonių, kurie įkvėpia tuberkuliozės bakterijų ir užsikrečia, organizmas pajėgia kovoti su bakterijomis ir sustabdyti jų dauginimąsi. Bakterijos tampa neaktyvios, bet lieka gyventi organizme ir gali vėl suaktyvėti vėliau. Tai vadinama infekuotumu.
Daugelis infekuotų tuberkuliozės bakterijomis žmonių niekada nesuserga plaučių tuberkulioze. Šių žmonių organizme tuberkuliozės bakterijos išlieka neaktyvios visą gyvenimą ir ligos nesukelia. Tačiau kai kurių žmonių organizme, ypač jei jų imuninė sistema silpna, bakterijos tampa aktyvios, dauginasi ir sukelia tuberkuliozę.

    Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam. Bakterijos patenka į orą, kai plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užkrėsti. Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis . Iš plaučių per kraują jos gali patekti į kitus organus, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ir galvos smegenis. Plaučių ir gerklų tuberkuliozė užkrečiama. Tai reiškia, kad bakterijos gali plisti kitiems žmonėms. Tuberkuliozė kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, inkstuose ar stubure, paprastai yra neužkrečiama.

    Labai tikėtina, kad tuberkulioze sergantis žmogus perduos ją tiems, su kuriais leidžia laiką kasdien. Tai  šeimos nariai, draugai, bendradarbiai ar mokyklos draugai.

    Literatūros duomenimis, asmenims, kuriems nustatyta latententinė TB, rizika per visą gyvenimą susirgti tuberkulioze siekia 5–10 proc. (iš jų pusė atvejų per pirmus dvejus metus).

    Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių BCG vakcina skiepijami 2–3 parų naujagimiai. Lietuvoje pastaraisiais metais paskiepijama apie 97 proc. visų naujagimių.

    Ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, bet ir užkirsti kelią infekcijos plitimui visuomenėje.