author footer link can be edited or disabled only in full version

Sveikatos ugdymas

TYMAI

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama infekcija plintanti oro lašeliniu būdu bei per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Tymų infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus, kuris tymų virusą į aplinką išskiria 4 dienas iki ir 4 dienas po išbėrimo. Asmenys, paskiepyti nuo tymų, kitų asmenų negali užkrėsti.

Tymų virusai yra ypač lakūs, todėl nesiėmus specialių priemonių, jie plinta oro srautais pastato ribose: koridoriais, laiptinėmis, ventiliacijos kanalais, instaliacijų šachtomis ir pan. Virusas labai jautrus ultravioletinei radiacijai, todėl lauke tikimybė užsikrėsti labai maža.


 Didėjant globalizacijai, mažėjant skiepijimų apimtims bei didėjant žmonių migracijai iš vienos šalies į kitą, atsiranda vis didesnė galimybė tymų protrūkiams atsirasti ir Lietuvoje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja apie antrą šiais metais užregistruotą tymų susirgimą Kauno apskrityje. Iš viso, 2020 m. Lietuvoje užregistruoti du tymų atvejai, vienas iš jų – įvežtinis. Abu susirgusieji – suaugę asmenys, kurių skiepijimo būklė nežinoma.

Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir  munosupresiniams asmenims. Pagrindinė tymų kontrolės priemonė – didelės skiepijimų nuo tymų apimtys (daugiau nei 95 proc. paskiepytų kiekvienoje amžiaus grupėje), sukuriančios aukšto lygio kolektyvinį imunitetą visuomenėje, tada tymų virusas negali plisti. Tymais vis dar labai daug sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

Tymams imlūs yra ir vaikai ir suaugusieji. Iki 90-95% imlių imuniteto neturinčių asmenų, turėjusių sąlytį su sergančiuoju, suserga tymais. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti tiki 18 žmonių. Tymai yra viena lengviausiai plintančių, labiausiai užkrečiamųjų ligų. Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 min., yra pakankamas, kad įvyktų imlaus asmens užsikrėtimas. 

Tymų inkubacinis periodas trunka apie 10 dienų (7 – 18 – 21 d.). Pradžioje dažniausiai tymai pasireiškia karščiavimu (38 - 39°C), vėliau: konjunktyvitu, sloga, kosuliu, atsiranda Kopliko dėmės. Būdingas makulopapulinis bėrimas, kurio neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3 – 7 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas (liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas, pėdas); bėrimas išlieka  4 - 7 dienas.

Sergant tymais, dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, vidurinės ausies uždegimas, viduriavimas, rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas).     

 Specifinių tymų gydymo priemonių nėra, taikomas simptominis gydymas.Vienintelė efektyvi prevencijos priemonė – skiepai. Lietuvoje vaikai pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Skiepijama kombinuota tymų-epideminio parotito.
Taip pat iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų skiepijami sąlytį su tymais sergančiu asmeniu turėję asmenys, kurie viena vakcinos doze turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio.