author footer link can be edited or disabled only in full version

Sveikatos ugdymas

KUPRINIŲ PASIRINKIMAS MOKYKLAI

    Žmonių požiūris į sveikatą formuojasi vaikystėje todėl svarbu, kad sveikos gyvensenos įgūdžiai būtų diegiami nuo pat mažumės. Investicijos į vaikų sveikatos profilaktiką dabar – tai investicijos į ateities visuomenės sveikatą.

    Laikysenos ydos, susijusios su įvairiu stuburo iškrypimo laipsniu, šiandien mokyklinio amžiaus vaikui diagnozuojamos neretai. Stebint vaikus, jaunuolius ir net suaugusiuosius galime nesunkiai pastebėti, kad organizmo gebėjimas atlikti bet kokį darbą priklauso nuo to, kokia jo laikysena. Šis dalykas yra suprantamas, kadangi raumenys ir vidaus organai esant taisyklingai laikysenai dirba darniau. Graži, tiesi laikysena – tai estetinė išvaizda, harmoningas judesių atlikimas, puiki psichologinė savijauta.

    Laikysena kinta visą gyvenimą. Tačiau aktyviausi ir reikšmingiausi jos pakitimai  vyksta vaikystėje bei paauglystėje – intensyviausio augimo periode. Kad nepasimesti ir padėti vaikui suformuoti laikyseną iš „anatomijos atlasų“, visų pirma pakalbėkime apie tai, ką mokinys kiekvieną dieną neša ant nugaros.

    Kuprinės svoris. Kuo lengvesnė kuprinė, tuo geriau. Pagal higienos normos reikalavimus tuščia kuprinė neturėtų sverti daugiau kaip 700 g pradinių klasių mokiniams ir daugiau kaip 1000 g vyresniųjų klasių mokiniams. Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio. Kasdieninis sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės nešiojimas gali tapti nugaros skausmų, rankų tirpimo bei kitų sutrikimų priežastimi.

    Kuprinės diržai. Patogiausi yra 3,5 – 4 cm pločio kuprinės diržai, paminkštinti pečių zonoje. Platūs diržai tolygiai paskirsto svorį pečiams, todėl neužspaudžiamas trapecinis raumuo  ir rečiau vargina pečių juostos skausmai. Diržai būtinai turi būti reguliuojami, kad vaikas pats galėtų užsidėti kuprinę ant pečių, pernelyg daug neužlauždamas rankų. Be to, priklausomai nuo metų laiko ir nešiojamo drabužio, diržų ilgį reikėtų sureguliuoti. Pamokykite savo vaiką užsidėjus kuprinę susireguliuoti diržus taip, kad kuprinė tampriai priglustų prie nugaros, bet nespaustų. Kitaip nešulys smuks žemyn, maskatuos žemiau juosmens ir privers vaiką palinkti į priekį ar kūprintis. 

    Kuprinė minkšta ar pakietinta? Geriau, jei kuprinė turi vidinį karkasą, išlaiko savo formą ir nesudrimba kaip maišas. Tokioje kuprinėje kieti knygų kampai nespaus nugaros, be to, ilgiau nesusilamdys knygos minkštais viršeliais ir sąsiuviniai. Anatominė/ortopedinė kuprinės nugarėlė, sudaryta iš keleto paminkštintų pagalvėlių, atitinkančių fiziologinius nugaros linkius, tvirtai priglunda prie vaiko nugaros.  Todėl svoris pasiskirsto daug tolygiau, be to, tokia nugarėlė neleidžia vaikui kūprintis.

    Kuprinės dydis. Nepirkite kuprinės „išaugimui“. Kuprinės viršus neturėtų būti aukščiau vaiko pečių linijos, o apačia – žemiau juosmens. Kitaip nešant sunkią kuprinę vaikui bus sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, bandydamas išvengti krūvio, tenkančio juosmens sričiai, jis links į priekį arba pritrauks smakrą prie krūtinės, kad nebrūžintų pakaušio kuprinės viršus.

    Keli vidiniai skyriai. Būtų geriau, jei kuprinė būtų suskirstyta į kelis skyrius sunkesniems ir lengvesniems daiktams. Kad teisingai paskirstytume svorį, sunkesnes knygas geriau krauti arčiau nugaros, įvairias smulkmenas patogu sudėti į kišenėles.

    Atšvaitai. Šaltuoju metu laikotarpiu vaikai dažnai į mokyklą ir iš jos eis tamsiuoju paros metu, todėl atšvaitai turėtų būti ant abiejų kuprinės šonų ir priekio. Kuo jų daugiau ir ryškesnių, tuo jūsų vaikas bus saugesnis.

    Kasdien kartu su vaiku peržiūrėkite kuprinės turinį ir sudėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.