author footer link can be edited or disabled only in full version

Sveikatos ugdymas

VĖŽIO PROFILAKTIKA

Vėžio profilaktika – tai priemonių, padedančių išvengti vėžio ligos, visuma. Manoma, kad apie 50% visų piktybinių navikų būtų galima išvengti, jei būtų nuosekliai įgyvendinamos vėžio profilaktikos priemonės.  Dar gaji nuostata, kad vėžio profilaktika – gydytojų rūpestis. O iš tikrųjų tik suvienijus gydytojų  ir visuomenės pastangas atsiranda daugiau šansų nesusirgti vėžio liga, o susirgus – anksti ją nustatyti ir sėkmingai gydyti. Todėl būtina, kad visuomenė pakankamai žinotų apie vėžio profilaktiką, suprastų jos reikšmę sveikatai, sąmoningai šias žinias taikytų savo kasdieniniame gyvenime.   

Pirminė (higieninė) profilaktika –  tai vėžio rizikos veiksnių įvardijimas, siekiant pašalinti juos iš žmogų supančios aplinkos ir iš jo gyvensenos.  Medikai, suprasdami rizikos veiksnių įtaką vėžiui išsivystyti, turi skleisti žinias visuomenei apie jų poveikį organizmui, mokyti, kaip jų išvengti, o visuomenė – jų vengti.

Antrinė (klinikinė) profilaktika – tai ikinavikinių pokyčių organuose nustatymas ir jų išgydymas. Ši profilaktika artimai susijusi su ankstyvąja vėžio diagnostika. Žinoma, kad vėžys neatsiranda staiga – tai kelių ar keliolikos metų trukmės procesas. Onkologai cituoja sparnuotą frazę – „Nėra vėžio be ikivėžio“. Pirmiausia kuriame nors organe išsivysto vadinamieji ikinavikiniai ląstelių pokyčiai, kuriuos aptikus ir išgydžius užkertamas kelias šiems pokyčiams virsti vėžiu.

Tretinė (antirecidyvinė) vėžio profilaktika. Dalis piktybinių navikų ir po radikalaus gydymo gali atsinaujinti, t. y. recidyvuoti. Tretinės profilaktikos tikslas – stebėti gydytųjų dėl piktybinio naviko sveikatą, atlikti reikiamus kontrolinius tyrimus, kurie leistų dar nepasireiškus klinikiniams simptomams įtarti, kad vėžys atsinaujino ir, jei reikia, nedelsiant jį gydyti. Tretine vėžio profilaktika siekiama mažinti galimybę vėžiui recidyvuoti.

Tinkamai koreguojant sirgusiųjų vėžiu mitybą, taikant chemoprofilaką, mažinama galimybė ligai atsinaujinti.

Daugiau apie vėžio profilaktiką: http://www.nvi.lt/?page_id=3368&lang=lt

A.Kaveckas

Prienų visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos priežiūros specialistas