author footer link can be edited or disabled only in full version

Sveikatos ugdymas

Būkime saugūs kelyje tamsiuoju paros metu. Prisisekime atšvaitą!

Atėjęs vėlyvas ruduo, artėjanti žiema – tai labai pavojingas metas, kuomet tamsiuoju paros metu eismo įvykiuose dažnai nukenčia pėstieji eismo dalyviai. Pasikeitusios eismo sąlygos (ilgesnis tamsusis paros laikas, blogas matomumas, slidi kelio danga) iš visų eismo dalyvių – vairuotojų, pėsčiųjų pareikalauja didesnio atidumo, kelių eismo taisyklių laikymosi. Kasmet Lietuvoje užregistruojama daugiau nei 2000 eismo įvykių. Per metus vidutiniškai žūsta 240 pėsčiųjų, daugiau nei pusė jų – tamsiu paros metu.  Pagal statistiką tamsiuoju paros metu eismo įvykiuose dažniausiai nukenčia atšvaitų nesegantys pėstieji. Beveik visi supranta, kad atšvaitai mums reikalingi dėl mūsų pačių saugumo, tačiau tik nedidelė dalis žmonių juos segi. Būtina nepamiršti ir mažųjų eismo dalyvių, kuriais pirmiausia turi pasirūpinti tėveliai – prisegti jiems atšvaitą.

Tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija – pėsčiasis gali būti ne tik kliudytas, sužeistas, jis gali patirti ir mirtinas traumas. Dar pavojingesnė situacija, kai transporto priemonės kelyje prasilenkia vairuotojai, trumpam apakinti žibintų šviesų, gali nepastebėti priekyje esančių kliūčių, taip pat einančių pėsčiųjų ar važiuojančių dviračiu ir juos kliudyti.

Automobiliui važiuojant su įjungtomis tolimosiomis šviesomis,  eismo dalyviai be atšvaito pastebimi tik už maždaug 100 metrų. Tuo tarpu su atšvaitu už maždaug 250-300 metrų, tai yra už 3 kartus didesnio atstumo, nei be atšvaito. Iš tokio atstumo pastebėjus pėsčiąjį, pakanka laiko tinkamai sureaguoti į atsiradusią kliūtį.

Užmiestyje, automobiliui važiuojant su trumpomis šviesomis, 80-90km/val. greičiu, pėsčiasis be atšvaito tampa pastebimas, kai iki jo lieka maždaug 30-50 metrų, tokio atstumo nepakaktų net pradėti stabdyti.

 

Kaip teisingai atšvaitus pritvirtinti ir nešioti?

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Eidami kelio važiuojamąja dalimi ar kelkraščiu, visada eikite kairiąja kelio puse (prieš eismą). Prireikus atšvaitą nuvalykite. Išblukusį ar pažeistą atšvaitą būtina pakeisti nauju. Atšvaitų yra keleto rūšių, todėl galima pasirinkti labiausiai patinkantį.

Atšvaitą – juostelę, pridėkite minkštesniąją atšvaito pusę prie rankos, atšvaitas trakštelės ir apsisuks apie ranką. Atšvaitas turi būti dėvimas dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Pritvirtinkite atšvaitą ant rankos ties alkūne ir ant kojos žemiau kelio taip, kad jis būtų matomas. Atšvaitą ant vaikų drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje.

Pakabinamą atšvaitą, atsekite atšvaito grandinėlę ir pritvirtinkite jį prie kuprinės, rankinės ar išorinių drabužių. Atšvaitas kabinamas dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Patartina papildomai pasikabinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje. Patartina papildomai pritvirtinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje.

Šviesą atspindinti liemenė  taip pat efektyvi priemonė, padedanti išvengti eismo nelaimių. Dėvint šviesą atspindinčią liemenę tamsiu paros metu, mus geriau pastebės kiti eismo dalyviai. Ne visos liemenės, kurios yra prekyboje, yra kokybiškos ir atitinka nustatytus standartus. Prieš įsigydami šviesą atspindinčią liemenę, įsitikinkite, ar ji atitinka galiojančius reikalavimus: liemenė turi būti ne tik ryškios spalvos (oranžinės, geltonos ar kt.), tačiau ties juosmeniu ant jos turi būti du ar daugiau horizontalių šviesą atspindinčių elementų. Nepamirškite, tamsiu paros metu kelyje, išskyrus stovėti skirtas vietas, priverstinai sustojęs motorinės transporto priemonės vairuotojas, išlipdamas iš transporto priemonės, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą.

 

Dviračių vairuotojams primename:

§   važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas;

§   dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais;

§   dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą;

§   kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu;

§   rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą;

§   leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu.

 

Tai svarbu:

·            jei turite tik vieną atšvaitą, jį pritvirtinkite (prisisekite) prie drabužių dešinėje pusėje,

·            atšvaitas turi kabėti automobilio žibintų aukštyje, neuždenkite atšvaitų krepšiu, rankine ir pan. 

·            atšvaitas efektyvus ir naudingas tada, kai jį gerai apšviečia transporto priemonių šviesos. 

 

Atrodytų, kas yra atšvaitai? Audinio ar plastmasės gabaliukai, tačiau būtent jie gali išgelbėti ne vieną gyvybę.  Tiesiog reikia juos tinkamai nešioti!

Kelių eismo taisyklių reikalavimai pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams naudoti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais, yra ne rekomenduojamojo pobūdžio, bet PRIVALOMI.

 

NEPAMIRŠKITE:

Pėstiesiems, dviračių vairuotojams, vadeliotojams nesilaikantiems KET nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų, gresia bauda nuo 23 iki 40 eurų.

Saugokime save, raginkime tai daryti namiškius, draugus ir bendradarbius, gerbkime vairuotojus ir naudokime visas šias priemones avarinėms situacijoms keliuose nepasikartoti.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė