Tarptautinis renginys Lenkijoje - ,,Gyvųjų maršas“

Kategorija: 2023/2024 m.m.
Paskelbta: 2024 Gegužė 09, Ketvirtadienis 17:46
Autorius Super User
Peržiūros: 16

    Šiais metais daugiau nei pusė šimto Lietuvos atstovų dalyvavo tarptautiniame renginyje Lenkijoje -,,Gyvųjų maršas“. Jis vyko minint Varšuvos geto gyventojų pradėtą suskilimą 1943 m. balandžio 19d.(vyko iki gegužės16d., kol nacių buvo numalšintas) arba ( hebrajiškai minimą dieną Yom HaShoah). Šios dienos minėjimas kasmet kinta pagal Judėjų naudojamą Saulės- Mėnulio kalendorių. Šiais metais 2024 – asiais , Yom HaShoah buvo minima gegužės 6d. Renginys Lenkijoje, buvusioje nacių įkurtoje Aušvico- Birkenau koncentracijos stovykloje skirtas prisiminti Varšuvos geto sukilimą ir pagerbti Holokausto aukas.

    Eidami keletą kilometrų nuo Aušvico muziejaus ( buvusios koncentracijos stovyklos) iki Aušvico Birkenau vietos ( buvusi kalinių kalinimo ir masinio žudymo vieta) nešėmė žinią, jog atmintis gyva ir istorinė atmintis perduodama iš kartos į kartą. Aušvice- Birkenau vyko oficialus paminėjimo renginys. Šiemet renginyje dalyvavo apie 10000 dalyvių iš įvairų ne tik Europos , bet ir viso pasaulio šalių. Gyvi Holokausto liudininkai dalijosi kraują stingdančiais, kraupiais prisiminimais.

     Dalyvavimą Gyvųjų maršo renginyje organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti bendradarbiaujant kartu su Tarptautine Gyvųjų maršo organizacija (Emotl).

    Uždegėme žvakeles, palikome lenteles su parašytomis mintimis. Šią dieną prisimenamos Holokausto aukos bei didvyriškas pasipriešinimas nacizmui, prisimenami ir žydų gelbėtojai.

    Bendras dalyvių susitelkimas, pagarba, vienybė ir suvokimas karo Izraelyje, Ukrainoje akivaizdoje, kokia tai buvo katastrofa, tragedija ir, kad prisimindami negalime leisti tai pasikartoti.

                                                                                                                               Mokytoja Ramutė