author footer link can be edited or disabled only in full version

Miškas gamtoje ir mėgintuvėlyje

     Pirmokai lankėsi Miškų institute. Edukacinio užsiėmimo metu mus lydėjo instituto mokslo darbuotojasAdas Marčiulynas. Miško apsaugos ir medžioklėtyros skyriaus vedėjas Artūras Gedminas supažindino ir vaizdžiai parodė,  kaip išsirita drugelis, boružytė. Papasakojo apie Lietuvoje gyvenančius tarakonus. Atkreipė dėmesį , kad juodieji tarakonai baigia išnykti. Mokiniai vorui sugalvojo vardą ,,Grybas“. Įdomu buvo stebėti kompiuterio ekrane, kaip inkilėlyje mėlynoji zylutė perina 10 kiaušinių, kaip moka juos gudriai perversti.

     Miško augalų biotechnologijų laboratorijos vyr. laborantė Miglė Vaičiukynė  parodė laboratoriją, kur miškas auginamas mėgintuvėlyje. Pirmokai sužinojo ,kaip ir kodėl  klonuojami augalai. Galėjo savo rankose palaikyti klonuotų rožių, medžių mėgintuvėlius.

    Gilų įspūdį paliko kelionė Dubravos rezervatinės apyrubės pažintiniu taku. Džiaugėmės sutikta ančių šeimyna, saulėkaitoje snaudžiančiu driežiuku. Iš Ado Marčiulyno pasakojimo pirmokai daug sužinojo apie aukštapelkę , kaip ji susiformavo, kuo skiriasi nuo žemapelkės. Sengirėje vaikai, apsikabindami pasirinką medį, tyliai išsakė savo norus.

    Kelionę tęsėme Kadagių slėnio pažintiniu taku. Gėrėjomės kvapą gniaužiančiu gamtovaizdžiu,  pagilinome žinias apie Lietuvos miškuose augančius medžius. Susėdę ant draugų suolelio išsakėme  patirtus įspūdžius.

    Išgyvenome daug naujų potyrių, o svarbiausia, kad turėjome galimybę artimiau susipažinti su savitu gamtos pasauliu.

    Būsimi antrokai pagilino pažinimo ir asmeninę kompetencijas. Dėkojame Miškų instituto mokslo darbuotojui Adui Marčiulynui už geranoriškumą ir pagalbą organizuojant išvyką, Arijaus mamai už savanorystę palydint mokinius.  Ačiū mokyklos administracijai už sudaryta galimybę ugdymo procesą tęsti netradicinio ugdymo erdvėse.

 

    Mokytoja Ramutė Švedienė