author footer link can be edited or disabled only in full version

Draugystės ir pažinimo tiltai

    Praėjusiais metais vykdytas mokyklos projektas ,,Kas buvo Čijunė Sugihara?“ paskatino bendradarbiavimą su Japonijos ambasada. Birželio mėnesį mokyklos mokytojai dalyvavo arbatos gėrimo ceremonijoje ambasadoje, o šį rudenį metodinės tarybos pirmininkės Redos Valančienės iniciatyva ambasados atstovė Seto Haruka atvyko į Balbieriškio pagrindinę mokyklą. Ambasados darbuotojų komanda mokinius ir mokytojus pakvietė į įdomų tęstinį renginį. Mokyklos direktorius Stasys Valančius priminė žymiausią Lietuvoje japoną – ambasadorių Čijunę Sugiharą. „Žydų išmintis sako, jog tas, kas išgelbėja vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Japonijos ambasadorius Čijunė Sugihara išgelbėjo Pasaulį tūkstančius kartų, padėjo tūkstančiams išvengti koncentracijos stovyklų, mirties. Geri pasaulio teisuolių darbai nepasimeta istorijos vingiuose – žinia apie juos perduodama iš kartos į kartą, iš lūpų į lūpas, iš širdies į širdį.“

    Japonijos ambasados atstovės apsilankė mokykloje su įspūdinga edukacine programa. Tai buvo netradicinė kalbos, istorijos, geografijos, kultūros ir draugystės pamoka. Viešnios parodė vaizdinę medžiagą, pasakojo apie Japoniją – išskirtinio grožio, turtingo kultūros paveldo, inovacijų šalį. Sostinė Tokijas – milijoninis daugiakultūrismegapolis, pasaulinis šiuolaikinių technologijų centras. Mūsų mokiniai, žinoma, domėjosi apie švietimo sistemą. Sužinojo, kad mokymasis suskirstytas į keletą pakopų,  mokslo metai prasideda balandžio 1 dieną, žinoma, ir japoniukai atostogauja keletą kartų per metus. Ambasados atstovės kalbėjo apie tradicines japonų šventes. Džiaugsmingiausiai su šeima švenčiami Naujieji metai. Kalėdų nešvenčia, nes japonai išpažįsta budizmą.

    Smagiausia dalis atėjo tada, kai mokiniai buvo pakviesti apsivilkti nacionalinį japonų rūbą kimono ir pavaikščioti su mediniu jų apavu. Ambasados atstovė Milda, baigusi japonų kalbos studijas, demonstravo, kaip taisyklingai rašoma kaligrafijos raštu. Vaikai ir mokytojai išbandė šią rašymo techniką, kuri labai primena dailę savo tikslumu, kruopštumu, dėmesiu detalei.

    Direktorius padėkojo už prasmingą bendradarbiavimą. Kultūros, meno, mokslo ir žmogiškųjų ryšių tiltai visad bus vertingi ir patvarūs.

    Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Mokytoja Rasa Zdanevičienė