author footer link can be edited or disabled only in full version

Paskaitų ciklas „Kuo renkiesi būti tu?“ „Rūkymo kvailybė“

    Bendradarbiaujant su Prienų Visuomenės sveikatos biuru  spalio 4d. Balbieriškio pagrindinės mokyklos 5 – 10 klasių mokiniai susirinko pasiklausyti lektoriaus Artūro Šiukštos vedamos paskaitos iš paskaitų ciklo „Kuo renkiesi būti tu?“. Lektorius kalbėjo šiandien labai aktualia tema – apie rūkymą, jo priežastis ir padarinius. Mokiniai buvo supažindinti su rūkymo mastu Lietuvoje, pagrindiniais rūkymo plitimo būdais, ligomis, kurias sukelia rūkymas. Paskaitos metu lektorius pasakojo, kaip cigarečių pramonės atstovai bando lengvais būdais, įtaiginga reklama privilioti paauglius tapti priklausomais vartotojais; buvo atskleidžiama, kokią žalą padaro žalingi įpročiai žmogaus organizmui, kaip tai pakeičia žmonių santykius, visuomenę, valstybę.

    Lektorius nesistengė moralizuoti, tik, kaip pats sakė, „nori gelbėti gyvenimus“. Paskatinti geranoriškumo sutarėme skleisti žinias apie žalingų įpročių poveikį, ypač mažiesiems.

   Daugiausia informacijos lektorius pateikė apie rūkantį jaunimą. Jis pabrėžė, kad jaunieji rūkaliai turi puikias galimybes mesti cigaretes į šoną, ką tuo tarpu suaugę žmonės gali padaryti žymiai sunkiau. Taip pat buvo paneigta daug mitų apie rūkymą. Pavyzdžiui, yra sakoma, kad rūkymas nuramina. Bet lektorius paaiškino, jog cigaretės ir rūkymas nė kiek nenuramina, o tik apsvaigina žmogų. Lektorius informaciją pateikė su mažais humoro prieskoniais. Visi auditorijoje klausėsi susidomėję ir bent kiek susiprato, kad rūkymas – tikrai labai blogas dalykas.

   Paskaita buvo įdomi ir tikėtina, jog didžioji dalis informacijos, kurią pateikė lektorius „įlindo“ į kiekvieno moksleivio smegenis. Jeigu prieš paskaitą visi mokiniai galvojo, kad galės panuobodžiauti, pasibaigus jai visi džiaugėsi turėta paskaita ir negailėjo plojimų.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Eglė Zokaitytė