author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Matematika kitaip

Kovo 29 dieną 5-10 klasių mokiniai buvo pakviesti į matematikos viktoriną „Matematika kitaip“. Dalyviai bandė atsakyti į klausimą, kas yra matematika.

Renginio pradžioje išgirdome žymiausių pasaulio matematikų mintis apie šį mokslą. Pagal vieną legendą, senovės graikų matematikas Pitagoras smalsuolį, paklaususį jo, kas yra matematika, taip sugėdino: „Kalbi graikiškai, o nežinai, kas yra matematika. Mathematike, mathema, mathesis reiškia „žinojimą“, „pažinimą“. Šis žodis neturi kitokios reikšmės“.

Viktorinos metu kiekviena klasė pagal savo komandos pavadinimą paruošė prisistatymą. Šeštokų „Aibės“ nariai vaizdžiai pasakojo apie nesibaigiantį skaičių pasaulį, peržiangiantį bet kokias žmogaus sąmonės ribas. Renginyje buvo skaičiuojama nuo nulio iki dešimties. Dalyviai sužinojo apie simbolinę skaičių prasmę. Mokiniai atliko nestandartines užduotis: dėliojo kvadratus, bandė atpažinti geometrines figūras. Užduotis keitė komandų prisistatymai: penktokų „Šimtakojo“ eilėraštis, septintokų–aštuntokų „Taškas“ ir jų vaidinimas, linksmai nuteikė devintokų „Cha kubu“ ir dešimtokų „Begalybė“. Klasės pagal nurodytą geometrinių figūrų kiekį piešė fotoroboto portretą. Visi mokiniai, ypač penktokai, dirbo atsakingai ir darniai.

Teko atlikti ir skaičiavimus. Viena iš rungčių buvo suskaičiuoti mėnesio skaičių sumą. Gauti teisingą atsakymą pasisekė ne visiems. Renginio pabaigoje komandos dalyvavo „Linksmojoje viktorinoje“.

Tikriausiai ne vienas šio renginio dalyvis pasakytų, kad matematika yra įdomi, turi ir gražiąją savo pusę, o atsakymo į klausimą, kas yra matematika, vieno tikrai nėra ir negali būti.

Matematikos mokytoja Danutė Petraškienė