author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Su duonele – iš Prienų krašto muziejaus

Pasklidus Kalėdų šviesai, mūsų mokyklos mokytojai šiandien popietę praleido Prienų krašto muziejuje. Visi dalyvavome edukacinėje programoje „Duonos kelias iki stalo“. Šeimininkė (vyr. muziejininkė A. Razmislavičienė) su savo padėjėja įtaigiai ir jausmingai  vedė mus duonos keliu. Sužinoję apie duonos kepimo tradicijas ir papročius, patys formavome jau iš vakaro užminkytos duonos kepalėlius. Išklausius žarsteklio „muzikos“, kepalėliai pateko į iškaitintą krosnį.

Kol duonelė kepė, susipažinome su keliomis renovuojamo muziejaus patalpomis: šiuolaikiškai pateikta ekspozicija „Kokia laisvės troškimo kaina“, skirta partizaninėms kovoms atminti Prienų krašte, ir tautodailininkų darbais.  Apžiūrėjus eksponatus, buvome pakviesti į seklyčią. Iki graudulio skambant dainai pagal J. Palionio žodžius, šeimininkės sūpuodamos įnešė duonutės kepalėlius,  iškilmingai padėjo ant balta staltiese užtiesto stalo ir palinkėjo, kad  visų namuose niekada nepritrūktų duonelės.

Mūsų popietę paįvairino spindintys „kalėdinės pasakos“, vieni kitiems išsakyti linkėjimai, sveikinimų dėlionės, prizo „paieškos“. Namo grįžome su dar tebesitęsiančia kalėdine nuotaika, drobiniuose maišeliuose veždamiesi savo duonelę. Už šventišką išvyką dėkojame organizatoriams mokyklos direktoriui Stasiui Valančiui ir pavaduotojai ugdymui Danguolei Damijonaitytei.  

Mokytoja Janina Grigutienė