author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Svečiuose pas Maironį

Tęsdami projektą „Pavasaris Pasandravy“, 9 klasės ir 5-8 klasių meninės kūrybos studijos mokiniai lankėsi Kaune. Čia netradicinėje erdvėje – Maironio lietuvių literatūros muziejuje - jie dalyvavo integruotoje literatūros ir dailės pamokoje. Jau pradžioje visus suintrigavo neįprastas edukacinės programos pavadinimas „Maironio namų kodas „v 2.0“.

Šiuo metu Maironio memorialinį butą sudaro 8 kambariai. Išlikę autentiški baldai, paveikslai, meno kūriniai, kiti daiktai. Įsiminė prieškambaryje esanti J. Mateikos paveikslo  „Žalgirio mūšis“ kopija (dailininkas J. Ignatavičius), vaza su vizitinėmis kortelėmis, iš medžio šaknų padarytos lazdos, darbo kambario art deco stiliaus piešiniai, ankstyvojo rokoko stiliaus dekoras raudonojoje svetainėje, rašomasis stalas su reta tais laikais ryšio priemone – telefonu, Marcelės kraičio skrynia, jos rankdarbiai ir... „akutės“ duryse. Šiuose namuose Maironis su seserimi Marcele gyveno nuo 1909 m. iki 1932 m. Savo testamentu poetas namą paliko valstybei ir čia visą laiką buvo tik muziejus, įkurtas 1936 m. Tad šiemet paminėtas muziejaus 80 – metis.

Ekskursijų vadovė Eglė pasakojo apie poeto kunigo Jono Mačiulio – Maironio gyvenimą, kūrybinį palikimą, pomėgius, darbo ypatumus, kasdienybės detales. Mokiniai, nors iš pradžių nedrąsiai, atsakinėjo į klausimus. Aktyviausias buvo devintokas Edvinas. Antroje edukacinės programos dalyje mokiniai, pasidaliję į tris komandas, naudodamiesi mobiliajame telefone įrašyta programėle, galinčia skaityti QR kodus, rungtyniavo tarpusavyje. Ieškodami paslėptų užuominų tarp Maironio daiktų, turėjo sudaryti žodį. Visoms komandoms pavyko atlikti užduotis ir surasti paslėptus žodžius: kalambūras, polisindetonas, onomatopėja. Laimėtas prizas – galimybė nusileisti į muziejaus požemį - rūsius ir sužinoti jų istoriją.

Susipažinę su muziejuje esančiais eksponatais ir smagiai praleidę laiką, visi stabtelėjome prie Maironio paminklo, šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos, pasigrožėjome Rotušės egle, senamiesčiu. Šios vietos mena didįjį Poetą. Čia jis gyveno, dirbo, kūrė...

Prisiminę, kaip Maironis mylėjo tėvynės gamtą, jos nuostabų grožį atskleidė savo kūryboje, kelionės pabaigoje užsukome į vieną gražiausių Nemuno slėnio atodangų – Kadagių slėnį Arlaviškėse. Patirti įspūdžiai atsispindės mokinių piešiniuose ir nuotraukose šalia Maironio eilėraščių.

Mokytojos Janina Grigutienė, Ona Žvirblienė