author footer link can be edited or disabled only in full version

2016–2017 m.m.

Dabartį kuriame kartu

Prienų r. Balbieriškio pagrindinė mokykla kartu su dar šešių rajonų savivaldybių mokyklomis dalyvavo asociacijos „Bendruomenės iniciatyvos centras“, veikiančios prie Kėdainių švietimo pagalbos tarnybos, vykdomame projekte „Mokiniai – mokiniams-2!“. Projekto tikslas – supažindinti mokinius su jaunimo politika, ugdyti lyderio kompetencijas ir gebėjimą tapti aktyviu bendruomenės nariu.

Lapkričio 10 d. Kėdainių r. Mokinių tarybos atstovai mūsų mokykloje organizavo mokymus – „Jaunimo politikos labirintai“, kuriuose dalyvavo 21 mokinys. Po mokymų visas naujas veiklas mokiniai turėjo išbandyti savo klasėse.

Tęstinis renginys buvo organizuotas lapkričio 19 d. Šešių mokinių komanda, lydima mokytojos Danutės Petraškienės, dalyvavo projekto forume „Dabartį kuriame kartu“, kuris vyko Kėdainių šviesiojoje gimnazijoje.

Čia gerai nuteikė ne tik mokyklos aplinka, bet ir nuoširdus mokinių sutikimas, supažindinimas su gimnazijos erdvėmis, jos istorija.

Forumo atidarymo metu mokinius sveikino Kėdainių švietimo pagalbos tarnybos direktorius Henrikas Vaicekauskas, kuris akcentavo žmonių gebėjimo bendradarbiauti privalomumus. Kaip vieną iš savybių, kuri žmogui padeda išlikti jaunam, įvardijo smalsumą. Įdomu buvo klausytis Rytų Europos studijų centro vadovo Lino Kojalos pranešimo „Kaip atpažinti propagandą“.

Projekto apibendrinimo metu kiekviena mokykla pristatė atliktus namų darbus. Mūsų mokykloje veiklas vykdė 5-10 klasių mokiniai. Penkta klasė kūrė vaidybines situacijas patyčių tema, šeštokai žaidė simuliacinius žaidimus, septintoje – aštuntoje klasėje vyko debatai, devintokai ir dešimtokai diskutavo apie mokyklines uniformas. Forumo dalyviams mūsų mokyklos namų darbus pristatė Martyna Marčiukaitytė, Martynas Šarauskas (6 kl.) ir Henrikas Vaičiulis (7 kl.). Gavome daug pagyrų ne tik už atliktas veiklas, bet ir už įdomų mokyklos bendruomenės pristatymą.

Mokiniams teko pabendrauti su Kauno „Apskritojo stalo“ valdybos nariu Simu Sirtautu. Jis supažindino su Lietuvos Jaunimo savivaldos struktūra.

Po pietų pertraukos buvo organizuota išvyka „Orientuokis Kėdainiuose“. Visi forumo dalyviai susipažino su lankytinomis miesto vietomis. Gimnazijos jaunosios gidės papasakojo apie savo miestą, senamiestį, tradicinius renginius. Smagu buvo pasivaikščioti akmenimis grįstomis gatvėmis, žvalgytis  į neįprastai išpieštas senamiesčio sienas.

Forumo veiklą apibendrinome dirbdami grupėse. Daug naujų patirčių, idėjų parsivežėme iš šio renginio. Belieka pasidžiaugti, kad mūsų mokykla turi daug veiklių, iniciatyvių mokinių, gebančių priimti naujus iššūkius.

Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokytoja Danutė Petraškienė