2015–2016 m.m.

Knygnešiai – kalbos gynėjai

Kategorija: 2015/2016 m. m.
Paskelbta: 2016 Kovas 16, Trečiadienis 18:34
Peržiūros: 798

Minėdami Knygnešio dieną, kiekvienais metais kovo 16 – ąją dieną primename sau ir kitiems apie sunkų mūsų valstybingumo kelią, apie meilę kalbai bei Tėvynei. Šią dieną pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas, kai po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas lietuvių kalba.

Kitų tautų žmonės, išgirdę žodį ,,knygnešiai“, suglumsta - jų leksikoje tokios sąvokos nėra. Knygnešystė – tai tik  XIX a. Lietuvos istorijos fenomenas, kurio kitose valstybėse nebuvo. Todėl mes kasmet kovo 16-ąją ir minime šio unikalaus reiškinio svarbą.

Mūsų mokykloje knygnešystė paminėta integruota pamoka ,,Knygnešiai – kalbos gynėjai“, kurią vedė lietuvių kalbos mokytoja J.Grigutienė ir bibliotekininkė A.Mitrulevičienė. Mokiniams buvo priminta knygnešystės istorija, jau turimos žinios patikrintos viktorinoje. Prisiminėme, kodėl Knygnešio diena švenčiama kovo 16 d., kas buvo pirmasis knygnešys, bandėme atspėti, kiek knygnešių buvo Lietuvoje. Mokiniai buvo ne pasyvūs klausytojai, bet aktyvūs pamokos dalyviai, kadangi kiekvienas turėjo galimybę pademonstruoti savo apsiskaitymą ir žinias, įgytas istorijos ir lietuvių k. pamokų metu.{akgallery}

Bibliotekininkė Agnė