author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Tokį pasaulį regiu

„Iš tikro esu be galo laimingas žmogus, nes man niekada nereikėjo galvoti, ką pasirinkti gyvenime, kuo domėtis, kaip gyventi. Kiek save pamenu, esu tik su gamta.“

 (S.Paltanavičius)

Mokyklos jaunieji miško bičiuliai dalyvavo Balbieriškio miestelio bibliotekoje vykusiame edukaciniame užsiėmime „Tokį pasaulį regiu“, skirtame garsaus gamtininko, fotografo, aplinkosaugininko Selemono Paltanavičiaus 60 – mečiui. Bibliotekininkės Edita Marcinkevičienė ir Angelė Kazlauskienė bei jaunųjų miško bičiulių būrelio vadovė Irena Petraškienė papasakojo vaikams apie S.Paltanavičiaus gyvenimą ir kūrybą. Jis visą gyvenimą pašventė gamtai. Kaip pats sako, viskas gamtoje įdomu, daug ko nori, vadinasi, svajonės dar nesibaigia.Ateities planai – darbuotis gamtoje, darbuotis gamtai ir žmonėms. Gamtininkas nori parengti keletą knygų, aplankyti pelkes, kurių nespėjo gerai pažinti.

Bibliotekoje vaikus sudomino surengta S.Paltanavičiaus knygų paroda. Knygoje „Girios paštas“ kviečiama prisiminti draugus iš girios. Išpildomas pažadas parašyti atsakymą į vilko, šikšnosparnio, ežiuko, skruzdėliukų ir kitų gyvūnėlių laiškus. Labai įdomūs miške gyvenančių gyvūnėlių adresai, mintys, išdėstytos laiškuose. Susikaupę vaikai klausė skaitomų laiškų ištraukų, gėrėjosi miško gyventojais. Enciklopedinio pobūdžio knygoje „Mano šalies gamta“ pasakojama apie Lietuvos gyvūnus, paukščius, žuvis, augalus, vandens ir žemės gelmes. Čia gausu gamtos vaizdų, gyvūnų, žuvų, vabzdžių, augalų nuotraukų. Vis norėjosi versti puslapį po puslapio, skaityti vaizdinga ir kartu paprasta kalba pateiktus pasakojimus apie Lietuvą. Vartydami S.Paltanavičiaus knygą „Geri darbai gamtai“ mokiniai perskaitė tiksliai aprašytus, nuotraukomis ir darbo piešiniais iliustruotus pasakojimus apie tai, kaip neįdedant pernelyg daug pastangų galima padėti daugeliui augalų ir gyvūnų. Tokiais patarimais, kaip teigė vaikai, jie tikrai pasinaudos.

Gamtininkas labai įdomiai yra rašęs spaudoje apie televizorių už lango. Vaikai net ir patys nustebo – kaip įdomu yra žiūrėti pro langą, stebėti snaigių šokį ar į lesyklėlę atskridusius paukštelius, linguojančias nuo vėjo medžių šakas.

Mūsų mokyklos jaunųjų miško bičiulių narei Enrikai Danylaitei ir mokytojai Irenai Petraškienei teko bendrauti su S.Paltanavičiumi Generalinėje miškų urėdijoje vykusio baigiamojo renginio „Paukščiai grįžta namo“ metu, kur buvo apdovanojami nuotraukų apie paukščius nugalėtojai. Jis pasidžiaugė gražia Enrikos nuotrauka, kad mokiniai globoja paukštelius, fiksuoja įdomiausias akimirkas, mokosi pažinti gamtą.

Kiekviena S.Paltanavičiaus knyga – tai vaizdingi pasakojimai apie Lietuvos gamtą, gamtoje vykstančius reiškinius, kurių mes dažnai nepastebime, nesuprantame ar nesigiliname į juos. {akgallery}

Edukacinis užsiėmimas bibliotekoje jauniesiems miško bičiuliams labai patiko, paskatino juos globoti ir tausoti gamtą, gilintis į gamtos paslaptis, daugiau skaityti, pamatyti ir sužinoti.

Miško bičiulių būrelio vadovė Irena Petraškienė