author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Iš kur atkeliauja Kalėdų Senelis?

Didžiosios žiemos šventės -  Saulėgrįža, Kūčios, kūdikėlio Jėzaus gimimas, šventosios Kalėdos, Naujieji metai. Gražiausios žiemos šventės ir dideliam,  ir mažam. Trečiokai, rinkdami įvairią informaciją,  išsiaiškino, kad gruodis senovėje vadintas siekiu  ar saiku, Kalėdų mėnesiu. Po Lietuvos krikšto saulėgrįžos laukimo metas buvo sutapatintas su adventu.  Mokiniai sužinojo, kad gruodžio orai lemia visus metus. Jei gausu sniego, bus geras vasarojus, jei daug saulėtų dienų , užderės daržovės, jei šalta , vasara bus karšta, su perkūnija, jei drėgna, gražiai žydės rugiai.   Visą adventinį laikotarpį mokiniai skaičiavo nuveiktus gerus darbus, ryte,  uždegę adventinę žvakę,  išsakė savo lūkesčius ir džiaugsmus. Karpiniais puošė  klasės, koridoriaus langus, miestelio biblioteką. Iš šiaudų pagamintais žaislais, girliandomis ir saldainiais papuošė eglutę .

Trečiokai susirinkusiems tėveliams  pasakojo,  kaip Kalėdų senelis apsigyveno tolimoje šiaurėje, kodėl reikia papuošti eglutę jo belaukiant. Kalbėdami apie Kalėdų senelio kelionę rogėmis, įkinkytomis net aštuonetu elnių, išsiaiškino, kokie įdomūs jų vardai: Veržlusis, Greitasis, Žvaigždikis, Vėtra, Ragana,  Rūstis, Žaibas ir Griaustinis.  Mokiniai sužinojo, kad dar 1902 m. Frenkas Baumas parašė vaikų numylėtinio biografiją ir nurodė tokį jo adresą: Ozo šalis, miškas  Gugu, juoko slėnis Chocho. Vadovaujami muzikos mokytojo Sauliaus Kondroto sugiedojo keletą puikių  kalėdinių giesmių.{akgallery}

 Ir visai nesvarbu, iš kur atkeliauja Kalėdų senelis, iš Laplandijos ar iš Čepkelių raisto . Svarbu mūsų visų kalėdinė šypsena, kuri yra poilsis pavargusiam, viltis nusivylusiam, saulės spindulys nuliūdusiam ir geriausias priešnuodis rūpesčiams.

  Trečios klasės mokytoja Ramutė Švedienė