author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Žvakių liejimo paslaptys

Žvakės mus lydi visą gyvenimą - nuo gimimo iki mirties. Senoliai sakydavo, kad jos saugo nuo perkūno, deginamos namuose sugeria blogą energiją ir apsaugo namus nuo blogųjų dvasių. Žvakės  - vienos iš pagrindinių atributų įvairių apeigų metu.

Darbščiųjų rankų būrelio nariai dalyvavo Prienų krašto muziejaus organizuojamoje edukacinėje pamokoje ,,Žvakių liejimas“.  Edukacinės pamokos metu sužinojome žvakės atsiradimo istoriją, su žvakėmis susijusius papročius ir tradicijas, žvakių liejimo technologiją ir būdus. Turėjome galimybę pabandyti iš lininių siūlų susivyti vidinę žvakės dalį – dagtį ir iš išlydyto bičių vaško  nulieti savo žvakę.Tai puiki pasaulio pažinimui ir ugdymo karjerai pamoka.

  Netradicinė aplinka, neįprastos mokymo priemonės nuteikė mokinius įdomiam darbui. Šia tema minėme  mįsles, stebėjome draugų darbą, kartu su muziejininkėmis aptarėme, kodėl gavosi vienos žvakės už kitas ilgesnės?, Kodėl ,,ašarotos“?, Kodėl vienos plonesnės, o kitos storesnės, nors visi sakė, kad dirbo vienodai. Už puikų darbą visi dalyviai gavo dovanų vaškines figūrėles  – angeliukus. Nuo senų laikų žinomas amatas – žvakių liejimas, taip sudomino keletą berniukų, kad žadėjo užaugę imtis šio verslo, nes žino, kad žvakės turi paklausą ir vertę. Ačiū administracijai už galimybę dalyvauti pamokoje, kuri vyko netradicinėje erdvėje.{akgallery}

Mokytoja Aldona Krilavičienė