author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Kitokia lietuvių kalbos ir technologijų pamoka

Spalio 6 dieną Balbieriškio pagrindinės mokyklos 9 klasės mokiniai vyko į Alytų, kur dalyvavo integruotoje-edukacinėje pamokoje Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje. Taip pat mokiniai aplankė Alytaus „Maximos“ skyrių ir susipažino su kasininko, pardavėjo profesijomis.

Nuvykusius mus pasitiko dvi bibliotekos darbuotojos, kurios supažindino su bibliotekos teikiamomis paslaugomis, paaiškino ir parodė, kaip elektroniniu būdu galima užsisakyti norimą knygą. Sužinojome, kad per dieną bibliotekoje apsilanko apie 200 skaitytojų. Turėjome galimybę žvilgtelėti į kraštotyros skaityklą, kur saugomos senos knygos ir laikraščiai. Savo rankose laikėme ir labai didelių formatų, ir vos degtukų dėžutės dydžio knygelių. Užsukome į dar dažais kvepiančią išmaniąją jaunimui skirtą erdvę, kuri bus atidaryta jau lapkričio 12 d. Jaunimui skirtos erdvės interjeras žada būti tikrai išskirtinis: kabanti ir besisupanti kėdė, relaksacijos krėslas, lengvai transformuojami bei spalvingi baldai, sėdmaišiai, originalios dekoracijos, kurias kuria pačios bibliotekos darbuotojos.

Kadangi 2004 m. bibliotekai suteiktas ilgamečio jos bičiulio, iš Alytaus kilusio žinomo poeto, eseisto, vertėjo, vieno ryškiausių atkurtos Lietuvos nepriklausomybės prozininkų Jurgio Kunčino vardas, centrinėse bibliotekos patalpose taip pat aplankėme įrengtą Jurgio Kunčino kambarį – memorialinę ekspoziciją. Mokiniai apžiūrėjo nuotraukas, rašytojo išleistas knygas, spausdinimo mašinėlę, didelį susidomėjimą sukėlė „traktoristo kampelis“ – išpjauta sienos dalis  iš J. Kunčino namų Vilniuje. Žinoma, bibliotekininkės mokiniams papasakojo ir apie jų darbo specifiką, kryptis. Supratome, jog bibliotekininkas nesėdi tik prie knygomis prirautų lentynų, jo darbas yra tikrai įdomus.{akgallery}

Susipažinę su bibliotekininko profesija, dar nuvykome į Alytaus „Maximos“ skyrių, kur mus pasitiko pati parduotuvės direktorė Vida Zemenskienė. Direktorės kabinete kalbėjomės apie įsidarbinimo galimybes, kasininko, pardavėjo profesijas. Sužinojome, jog šio tinklo parduotuvėse vasarą yra priimami dirbti ir mokiniai, aišku, darbo valandos jų būna trumpesnės. Pasidomėjome, kaip yra skatinami darbuotojai.

Kitokia lietuvių kalbos ir technologijų pamoka tikrai praplėtė mokinių turimas žinais.

Rita Šalčiūtė, lietuvių kalbos mokytoja