author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dienos šventė NKRP

Mūsų  mokykla jau treti metai  bendradarbiauja su Nemuno kilpų regioniniu parku ir Prienų sveikos gyvensenos klubu „Versmenė“.  Labai džiaugiamės galimybe dalyvauti bendruose renginiuose, kuriuose patiriame  naujų įspūdžių,  daug ką sužinome. Tad rugsėjo 22 dienos vakarą 18 mokinių,  lydimų  mokytojos Onos Žvaliauskienės,   dalyvavo  rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dienos šventėje, kuri vyko Nemuno kilpų regioninio parko Prienų  lankytojų centre.

Pradžioje  šventės organizatorė Loreta Šaltienė pristatė  renginio vedėjus, apsirengusius lininiais drabužiais, išdekoruotais baltiškais ornamentais, ir  pakvietė uždegti atsineštas žvakutes, išdėliojant saulės ornamentą.  Mūsų mokyklos  devintokė  Laura Charbakaitė visiems  papasakojo apie rudens lygiadienį.  Rudens lygiadienis – tai laikas, kai naktis susilygina su diena.

 „Žiburio“  gimnazijos istorijos mokytoja Vilma Juodsnukienė  papasakojo apie šventės kilmę,  kaip rugsėjo 22-ąją  baltų gentys susivieniję  Saulės  mūšyje nugalėjo kryžiuočių ordiną. Ugnis – baltų vienybės simbolis, nes jau senų senovėje baltų gentys signaliniais laužais įspėdavo viena kitą apie artėjantį priešą. Tuo metu ant tūkstančių kalnų, piliakalnių Lietuvoje ir Latvijoje būdavo uždegami laužai.  Ši tradicija išliko iki mūsų dienų.

Ne mažiau svarbus ir vanduo. Jis mūsų protėviams buvo viena iš skiriamųjų ribų tarp gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių.  Vanduo ir šiandien yra gyvybės šaltinis, todėl mes, sekdami senovės baltų tradicijomis, perdavinėjome vienas kitam senovinį ragą su šiuo gyvybės gėrimu ir nuoširdžiausiais linkėjimais sau, draugui ir Lietuvai. {akgallery}

Už nuostabiai praleistą laiką, už šokius prie laužo, už baltiškas dainas  ir nuoširdų bendravimą  dėkojame NKRP  administratorei Loretai Šaltienei,  „Versmenės“  klubo pirmininkei Leonorai Kalantienei ir  klubo  nariams.  Dėkojame mokyklos direktoriui Stasiui Valančiui už sudarytą galimybę  vėlyvu metu nuvykti į šventę.

Mokytoja Ona Žvaliauskienė