author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Balbieriškio parke auga, sveikatą saugo. Kas?

Pasipuošęs įvairiaspalve žaluma Balbieriškio parkas į svečius pakvietė miško bičiulių ir dailės būrelių narius. Čia vyko projekto ,,Balbieriškio parke auga, sveikatą saugo. Vaistažolės“ pristatymas.

Su augalais žmogus susiduria kiekvieną dieną. Dalis kasdienio mūsų maisto yra augalinės kilmės. Beveik kiekvienas baldas, ant kurio sėdime, gulime ar rašome, padarytas iš medžio. Kai lengvai sunegaluojame ir nenorime bėgti į vaistinę ar polikliniką, neretai griebiamės čiobrelių, ramunėlių, aviečių.

Susirinkę parke projekto pristatymo dalyviai kalbėjo, kad dažnas parko augalas priverčia sustoti, pasigrožėti. Juk negali abejingai praeiti pro kvapnius čiobrelius, ryškiaspalves pienes, linksmai besišypsančius mėlynakius katilėlius, vis besitaikančias sučiupti už rankos dilgėles – parke tiek daug vaistingųjų augalų.{akgallery}

Miško bičiulius ir dailės būrelio narius pakvietė į svečius žalioji vaistinė ,,Kmynas“.  Čia vaikai pasakojo, kokias vaistažoles pažįsta, kam jos naudojamos. Visiems patiko dalyvauti vaidybinėse situacijose: klientas turėjo apibūdinti negalavimą, o vaistininkas – patarti, kaip gydytis, kokių vaistažolių arbatą gerti. Ypač puikiai sekėsi trečiokėms Jolitai ir Gerdai, kurios ne tik išsamiai papasakojo, kokias vaistažoles ir kaip naudoti, bet ir pamokė, kaip mandagiai bendrauti.

Viktorinoje apie vaistinguosius augalus aktyviai dalyvavo visi projekto dalyviai. Tėveliai, atidžiai klausydami mokinių atsakymų, džiaugėsi, kad vaikai teisingai atsakė į klausimus, buvo pastabūs, rėmėsi asmenine patirtimi ir įvairiuose informaciniuose šaltiniuose surasta informacija.

Dailės būrelio nariai parke įkūrė gėlių kampelius, sukūrė plakatus apie vaistinguosius augalus.

Projekto pristatymo pabaigoje, pasiskirstę į grupes, mokiniai kartu su tėveliais sukūrė ketureilius apie vaistažoles, pristatė išvadas apie šio projekto naudą.

Renginys netradicinėje aplinkoje vaikams labai patiko. Tai buvo dar viena proga pasigėrėti mus supančia aplinka ir gilintis į augalų saugomas paslaptis.

 

Mokytojos Irena Petraškienė ir Ona Žvirblienė