author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

Pažintis su monetomis

Kai saulė lepina ir nesinori sėdėti pamokoje mokykloje, mokinius kviečiame į netradicines integruotas pamokas. Gegužės 20 dieną 5 ir 9 klasės mokiniai, lydimi technologijų mokytojos Editos Ramanauskienės ir lietuvių kalbos mokytojos Ritos Šalčiūtės, išvyko į Alytaus kraštotyros muziejų, kur visų laukė edukacinis užsiėmimas „Monetos pasakoja“. Nuo seno visi žinome: pinigai verčia pasaulį suktis. Muziejaus darbuotojas supažindino mus su pinigų atsiradimo istorija. Ar žinote, jog pinigai atsirado vėliau negu raštas?

Nors pinigai skirti atlikti mainams, juos įdomu ir apžiūrinėti. Monetose gali atpažinti istorines asmenybes, sužinoti jų užimamas pareigas, pastebėti aprangos detales ar net šukuosenų madas. Kintant laikmečiui, kinta ir pinigai: nuo akmeninių iki auksinių ar popierinių.

Šiandien pasaulyje yra kalamos išskirtinės monetos, kurios pasižymi savo svoriu ar dydžiu, žinoma, tokios monetos skirtos tik muziejams, nes jų vertė yra labai didelė. Pati sunkiausia šiuo metu pasaulyje yra Australijos moneta – „Raudonoji kengūra“, kuri sveria 1 toną.

Monetas žmonės naudoja ne tik kaip atsikaitymo priemonę, galime pamatyti ir iš monetų pagamintų sagų, sąsagų, juvelyrinių dirbinių, išradingi žmonės monetas panaudoja ir kaip interjero detalę.{akgallery}

Užsiėmimo pabaigoje, kiekvienas mokinys į rankas gavo po monetą ir turėjo atlikti užduotį – „Prakalbinkite monetą“. Apžiūrėjome muziejuje eksponuojamą pinigų-monetų kolekciją. Su dideliu džiaugsmu ir jauduliu kiekvienas laukė, kada galės nusikalti ir sau monetą.

Po pažinties su monetomis visi patraukėme į vaikų rašytojo Anzelmo Matučio skulptūrų parką. Čia susipažinome su rašytojo eilėraščių personažais, pasistiprinome ir aptarėme patirtus įspūdžius.

Dėkojame mokyklos administracijai už sudarytą galimybę netradicines pamokas organizuoti už mokyklos ribų.

Rita Šalčiūtė, 9 klasės auklėtoja