author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Akcija „Draugauk su knyga – 2015“

Balandžio 23 – 29 dienomis mokyklos biblioteka įsijungė į Prienų rajono mokyklų bibliotekų  akciją „Draugauk su knyga - 2015“, skirtą Nacionalinei bibliotekų savaitei.

Šios akcijos metu buvo siekiama skatinti mokinių motyvaciją, kūrybiškumą, ugdyti mokinių domėjimąsi grožine literatūra, gerinti skaitymo įgūdžius. Tuo tikslu visą  savaitę mokyklos bibliotekininkė  Danguolė Damijonaitytė mokiniams organizavo įvairius renginius.

Antros klasės mokiniai (mokytoja Ramutė Švedienė) buvo pakviesti į kūrybinių dirbtuvių pamokėlę „Linksmi skirtukai knygoms“. Mokiniai gamino netradicinius skirtukus knygoms, išbandė  popieriaus lankstymo  meną. Po šio užsiėmimo mokinių knygelės pasipuošė akiai ir širdžiai mielais skirtukais. Turint tokius  skirtukus,  knygelių skaitymas tikrai taps mielesnis ir patrauklesnis. 

Trečios klasės mokiniai (mokytoja Gražina Antanavičienė) dalyvavo viktorinoje „Paklausk enciklopedijos“. Susiskirstę į tris komandas,  trečiokai stojo į informacinį mūšį. Pati pirmoji užduotis buvo iš krūvelės knygų atrinkti ir suskirstyti tas, kuriose aprašomi tikri įvykiai ar faktai, o kuriose autoriaus sukurti kūriniai. Antroji užduotis buvo kiek sudėtingesnė. Viktorinos dalyviai gavo  klausimus, į kuriuos atsakymų teko ieškoti enciklopedijose. Sunkiausia sekėsi įveikti  trečiąją užduotį. Komandų nariams reikėjo sustoti į eilę abėcėlės tvarka pagal pavardes. Mokiniai pripažino, kad gerai nežinant  abėcėlės, nukenčia daugelio užduočių atlikimo greitis ir tikslumas. Ketvirtoji užduotis buvo pati smagiausia: ištraukus lapelį su užrašytu knygos pavadinimu ir jos autoriumi, reikėjo kuo greičiau surasti ją knygų lentynoje. Be šių užduočių dar mokiniai iš duotų žodžių dėliojo patarles, šifravo koduotą posakį ir kūrė ketureilius apie knygas.

Penktos klasės mokiniai (mokytoja Rita Šalčiūtė) dalyvavo garsinio skaitymo užsiėmime „Atverkime knygą kartu“. Užsiėmimo metu mokiniai raiškiai skaitė  savo mylimiausių knygų įdomiausias ištraukas, jas aptarinėjo,  rinko labiausiai patikusias. Bibliotekininkė mokiniams taip pat perskaitė  vieną ištrauką iš Kęstučio Jašinsko knygos „Grigiškių katino raštai“, kuri mokinius sudomino katinų patirtais nuotykiais. Užsiėmimo pabaigoje penktokai diskutavo, kaip  išsirinkti knygą, kokiais vertinimo kriterijais reikėtų vadovautis. Bibliotekininkė jiems pasiūlė išbandyti „Penkių pirštų automatinės atrankos“ metodą, kuris yra paprastas ir efektyvus. {akgallery}

5-10 klasių mokiniai dalyvavo kūrybiniame užsiėmime „Mano ex libris“. Bibliotekininkė mokinius supažindino su ekslibriso reikšme, istorija ir paskirtimi, o dailės mokytoja Ona Žvirblienė su atlikimo technika. Kiekvienas dalyvis susikūrė savo  ekslibrisą.  Geriausi darbai pristatomi parodoje „Mano ex libris“.

 

Bibliotekininkė Danguolė Damiojonaitytė