author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Varnėnai turės namus

Nenumaldomai bėga laikas. Kasmet rudenį paukščiai išskrenda. Su liūdesiu ir ilgesiu juos palydime, gal dar savo negandas, blogas mintis jiems įdedame, kad išneštų kuo toliau ir nežinia kur pamestų. Taip pat kasmet pavasarį paukščiai grįžta. Su džiaugsmu juos pasitinkame. Kiekvieną kartą išėję į lauką žvalgomės, gal kur pamatysime ratus sukantį gandrą, linksmai čirenantį vyturį ar po pievą bėginėjantį varnėną. Puikiai suprantame, kad sparnuočių šeimynoms reikia savo namų.

Kiekvienais metais mokyklos jaunieji miško bičiuliai organizuoja inkilų kėlimo šventę. Pernai inkilais pasipuošė parkas, o šiemet nutarta inkilus iškelti prie mokyklos.

Inkilų kėlimo šventėje dalyvavo mokyklos direktorius Stasys Valančius, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė, Prienų miškų urėdijos Degsnės girininkijos girininko pavaduotojas Valdas Kvedaravičius, pradinių klasių jaunųjų miško bičiulių būrelio „Ąžuoliukas“ ir V-X klasių jaunųjų miško bičiulių būrelio „Kleveliai“ nariai su vadovėmis Irena Petraškiene ir Ona Žvaliauskiene. Džiugu, kad į šventę susirinko ne tik pradinių klasių mokiniai, bet ir jų tėveliai, seneliai, jaunesnieji broliukai ir sesutės.

Mokyklos direktorius Stasys Valančius, sveikindamas šventės dalyvius, pasidžiaugė, kad naujus ir jaukius namus turės varnėnai. Jie čia įsikurs, perės jauniklius, atsidėkodami saugos sodą nuo kenkėjų ir džiugins linksmomis melodijomis. Miškininkas Valdas Kvedaravičius papasakojo, kaip reikia gaminti ir kelti inkilus. Inkilų dažyti nereikia, jie turi būti natūralios spalvos. Geriausia kelti 2-3 metrų aukštyje. Atskridęs paukštelis iškart tame inkile neapsigyvena. Jis apsižvalgo, apžiūri aplinką ir, jei patinka, čia įsikuria.

Iškelti inkilus padėjo tėveliai ir seneliai. Jie turėjo karčių su dvišake viršūne. Jos pagalba inkilai buvo kabinami ant tvirtų medžių šakų, kad ilgus metus išlaikytų paukščių namus.

Pradinukai deklamavo eilėraščius ir skaitė kūrinius apie paukščius, mokėsi paukščių pamėgdžiojimų, minė mįsles.

Visi šventės dalyviai pasidžiaugė, kad prie mokyklos „naujuose butuose“ galės įsikurti varnėnai. Juk smagu, kai tavo iškeltame inkile apsigyvenęs varnėnas saulėtą pavasario dieną melodingai švilpauja, tarsi atsidėkodamas už gautą būstą.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė padėkojo jauniesiems miško bičiuliams ir jų tėveliams už gražius ir prasmingus darbus.

Mokytoja Irena Petraškienė